Zavřít reklamu

Společnost Apple své iPhony obohacuje o čím dál velkorysejší kapacitu úložiště, přesto ale řada z nás občas bojuje s docházejícím místem. Úložiště na iPhonu může být zaplněné nejrůznějším obsahem – zálohami počínaje a fotografiemi nebo videi konče. Pokud byste do nového roku rádi vstoupili s uvolněným úložištěm vašeho iPhonu, můžete vyzkoušet naše dnešní tipy a triky.

Fotky na iCloudu

U spousty uživatelů jsou největším „žroutem“ místa na úložišti fotografie a videa ve fotogalerii. V tomto případě může být vhodným řešením aktivace ukládání fotografií na iCloud, díky čemuž nebudou fotografie zabírat místo přímo na vašem zařízení. Pokud chcete začít ukládat fotografie na iCloud, spusťte na iPhonu Nastavení -> Fotky, kde aktivujete položku Fotky na iCloudu.

Odložit nepoužívané

Řada z nás má na iPhonu nainstalováno poměrně velké množství aplikací, z nichž ovšem aktivně využívá pouze jejich zlomek. Pokud víte, že některé z vašich aplikací nebudete spouštět příliš často, můžete využít funkci odložení. V jejím rámci dojde ke smazání dané aplikace z vašeho zařízení, její data ale zůstanou zachována. Funkci Odložit nepoužívané můžete aktivovat v Nastavení -> App Store, kde aktivujete položku Odložit nepoužívané aplikace.

Formáty HEVC a HEIF

Na iPhonu máte mimo jiné také možnost zvolit si formát, v jakém se budou ukládat vaše fotografie. Pokud se vám nechce používat funkci Fotky na iCloudu, můžete místo na úložišti ušetřit tak, že zvolíte ukládání fotografií v úspornějším formátu. Stačí, když na vašem iPhonu spustíte Nastavení ->Fotoaparát -> Formáty, kde aktivujete možnost Vysoká efektivita.

Ukládání HDR

iPhony umožňují mimo jiné také focení v HDR. Při focení v tomto režimu někdy dochází k tomu, že se do fotogalerie vašeho zařízení uloží dva snímky – jeden původní, druhý v HDR. To má ale pochopitelně negativní dopad na úložiště vašeho iPhonu. Ukládání obou verzí fotografií můžete jednoduše vypnout v Nastavení -> Fotoaparát, kde aktivujete možnost Ponechat normální.

Automatické mazání zpráv

Čím déle své iPhony používáme, tím více zpráv se v nich hromadí, a tím více také ubývá volné místo na úložišti. Jednotlivé starší zprávy můžete samozřejmě mazat také ručně, pohodlnější ale bude aktivace automatického mazání. Stačí, když na iPhonu spustíte Nastavení -> Zprávy -> Ponechat zprávy, kde nastavíte, po jak dlouhé době se mají zprávy mazat.

Snížení rozlišení videa

Podobně jako u fotografií můžete i u videí nastavením odlišné kvality zajistit, že se místo na úložišti vašeho iPhonu nebude zaplňovat tak rychle. Na svém iPhonu spusťte Nastavení -> Fotoaparát. Zde klepněte na Záznam videa a zvolte některý z méně náročných formátů.

Smazání přečtených knih

Pokud používáte nativní aplikaci Knihy a stahujete si elektronické knihy do vašeho iPhonu, mohou po čase začít zabírat poměrně velký prostor na vašem úložišti. Dobrým řešením je tedy smazání přečtených knih. Spusťte nativní aplikaci Knihy a klepněte na Knihovna. Zvolte Upravit, vyberte tituly, které chcete smazat, a vlevo dole klepněte na ikonku odpadkového koše.

Odstranění hlasů VoiceOver

Část úložiště vašeho iPhonu mohou zabrat také hlasy VoiceOver, a to i v případě, že tuto součást Zpřístupnění nevyužíváte. Jednotlivé hlasy můžete odstranit v Nastavení -> Zpřístupnění -> VoiceOver -> Čtení. Zde klepněte na Hlas, vpravo nahoře zvolte Upravit a poté vyberte hlas, který chcete odstranit. Pro jeho smazání klepněte na ikonku červeného kolečka nalevo od názvu hlasu.

Smazání příloh zpráv

Překvapivě velkou část úložiště vašeho iPhonu mohou zabírat také objemné přílohy zpráv – ať už se jedná o obrázky, videa nebo jiný typ obsahu. Velikost zpráv můžete snadno a rychle zkontrolovat tak, že na na iPhonu spustíte Nastavneí -> Obecné -> iPhone: Úložiště. Zde poté stačí už jen klepnout na Zkontrolovat velké přílohy.

Hudební knihovna na iCloudu

Máte předplacenou hudební streamovací službu Apple Music? Pak jste si možná v průběhu jejího používání někdy uložili skladby, alba nebo playlisty do paměti vašeho iPhonu, kde mohou zabírat poměrně velkou část úložiště. Řešení může představovat hudební knihovna na iCloudu, kterou aktivujete v Nastavení -> Hudba -> Hudební knihovna na iCloudu.

Dnes nejčtenější

.