Zavřít reklamu

Kondice baterie je strašákem prakticky každého iPhonu. Tento údaj, který se nachází v Nastavení → Baterie, uživateli říká, na kolik procent z původní kapacity se může baterie dobít. Po prvním zapnutí iPhonu začíná kondice baterie na 100 %, postupem času však procenta klesají. Baterie je totiž spotřební zboží a neustálým používáním ztrácí své vlastnosti. Jakmile kondice baterie spadne pod 80 %, tak už byste měli uvažovat o výměně, jelikož se kromě slabé výdrže můžete potýkat s výkonnostními a dalšími problémy. Pojďme se společně v tomto článku podívat na to, jak můžete pokles kondice baterie zpomalit.

Optimalizované nabíjení baterie

Prakticky každá baterie se nejraději pohybuje v rozmezí nabití od 20 do 80 %. Cokoliv mimo tohle rozmezí není vyloženě špatné, ale pokud se v něm vaše baterie nachází často, tak může dojít ke zrychlenému zhoršení kondice baterie. Primárně se tedy snažte iPhone nevybíjet na méně než 20 % a co se týče nabíjení, tak vám může pomoci funkce Optimalizované nabíjení, kterou najdete v Nastavení → Baterie → Kondice baterie. Pokud tuto funkci aktivujete, tak si iPhone zapamatuje, kdy jej zpravidla nabíjíte. Jakmile si vytvoří jakýsi „plán“ nabíjení, tak nedovolí, aby se baterie dobila na více než 80 %. Dobíjení z 80 na 100 % pak povolí těsně před tím, než iPhone vytáhnete z nabíječky. Pokud tedy nabíjíte přes noc a pravidelně vstáváte, tak se posledních 20 % dobije těsně před tím, než vstanete.

Pozor na teplotu

Při nabíjení baterie samozřejmě vzniká teplo, které však není bůhvíjak velké, tudíž prakticky nijak zdraví baterie neohrozí. Problém je ale v tom, když se tohle teplo, které vzniká nabíjením, spojí s jiným teplem. Stačí například, abyste začali zařízení nabíjet v létě na přímém slunci, popřípadě abyste měli nasazený nějaký hrubý obal, kvůli kterému iPhone nebude schopen chladit. Baterie všeobecně nejlépe pracují v rozmezí od 0 do 35 °C, tudíž pokud dojde k zahřátí na vyšší teplotu, tak už to může mít na baterii špatný vliv. iPhone tedy vždy nabíjejte v chladu, a pokud využíváte nějaký hrubý obal, tak jej při nabíjení sundejte a ideálně nahraďte nějakým tenčím.

teplota baterie iphone ipad apple watch

Využívejte pouze certifikované příslušenství

Rozhodnete-li se pro zakoupení nového nabíjecího příslušenství, tak si můžete vybrat z nespočtu různých značek. Pravdou je, že příslušenství přímo od Applu je relativně drahé, tudíž se můžete jednoduše nechat zlákat ke koupi levnějších adaptérů a kabelů. Originální Apple příslušenství má však vyšší cenu především z důvodu kvality. Pokud byste si tedy zakoupili levné a nekvalitní příslušenství, tak můžete riskovat, že bude mít špatný vliv na zdraví baterie. Kromě toho hrozí i možné zničení zařízení, popřípadě u velmi nekvalitních adaptérů klidně i požár. Pokud nechcete využívat přímo příslušenství od Applu, tak alespoň hledejte to s certifikací MFi (Made For iPhone).

MFi kabely AlzaPower koupíte zde

Aktivujte automatický jas

Někteří uživatelé si z různých důvodů vypínají automatický jas, což je pro baterii rozhodně špatně. Takoví uživatelé často mají celý den jas nastavený na maximum, což způsobuje rychlejší vybíjení a zahřívání. To má za následek nutnost častějšího nabíjení, čímž se baterie více opotřebovává. Chcete-li zajistit co možná nejpomalejší pokles kondice baterie, tak je nutné, abyste měli aktivní automatický jas a vše nechali na iPhonu. Automatický jas je možné aktivovat v Nastavení → Zpřístupnění → Displej a velikost textu, kde jej dole aktivujte. Vysoký jas navíc k tomu především v nočních hodinách neprospívá očím a v neposlední řadě tímto způsobujete také degradaci kvality displeje.

Vyhněte se kompletnímu vybití baterie při dlouhodobém skladování

Disponujete kromě vašeho aktuálního zařízení ještě nějakým starším iPhonem? Pokud jste si na tuto otázku odpověděli kladně a žádným způsobem jej nevyužíváte, tak jej máte prakticky na sto procent již delší dobu kompletně vybitý. Dlouhodobé kompletní vybití baterie může mít za následek to, že už se vám iPhone po delší době nepodaří vůbec zapnout, popřípadě že dojde k výraznému snížení kondice baterie. Máte-li v plánu starší iPhone zavřít do šuplíku a nevyužívat jej, tak ho před tím nabijte zhruba na polovinu a následně vypněte. Následně alespoň čas od času zkontrolujte nabití a případně jej opět dobijte zhruba na 50 %.

Dnes nejčtenější

.