Zavřít reklamu

Fotky na iCloudu je služba od Applu, díky které můžete veškeré své fotky a videa jednoduše zálohovat a zároveň k nim přistupovat prakticky odkudkoliv – stačí, abyste byli připojeni k internetu. V případě, že si Fotky na iCloudu aktivujete, tak se veškeré snímky i videa začnou automaticky ihned po pořízení odesílat právě na iCloud. V případě, že tuto službu využíváte a chtěli byste o ní zjistit více, popřípadě pokud ji ještě aktivní nemáte a rozmýšlíte se, tak by se vám mohl hodit tento článek, ve kterém se podíváme na 5 tipů pro využití Fotek na iCloudu.

Správa úložiště

Fotografie a videa v dnešní době zabírají relativně hodně místa v úložišti. Za to může především neustále zvyšování kvality snímků a záznamů. Samozřejmě ale výrobci postupem času u svých chytrých telefonů využívají čím dál tím větší úložiště, čímž reagují na stále stoupající nároky. Problém však nastává tehdy, pokud vlastníte nějaké starší zařízení, které má úložiště například jen 32 GB či 64 GB, což už nemusí dostačovat. V takovém případě dokáží fotografie a videa zaplnit úložiště opravdu rychle – řešením je ale právě služba Fotky na iCloudu. Zde si totiž můžete nastavit optimalizaci úložiště, díky které v zařízení zůstávají snímky a záznamy v obyčejné kvalitě, zatímco na iCloudu se nachází v plné kvalitě. Tímto se jednoduše šetři místo v lokálním úložišti. Pro aktivaci této funkce přejděte na iPhonu do Nastavení → Fotky, kde zaškrtněte Optimalizovat úložiště iPhonu.

Sdílená alba

Existuje mnoho různých způsobů, pomocí kterých můžete sdílet své fotografie s jinými uživateli. Buď si je můžete navzájem posílat přes komunikační aplikaci, popřípadě můžete využít třeba AirDrop anebo sdílení přes odkaz na iCloud. Pokud ale máte aktivní Fotky na iCloudu, tak můžete vytvářet sdílená alba. Jak už název napovídá, tak tato alba můžete jednoduše sdílet, a to prakticky s kýmkoliv. Dotyčnému se pak sdílené album objeví v aplikaci Fotky a kromě toho, že si v něm může fotky a videa prohlížet, tak je zde může také přidávat. Sdílená alba je možné aktivovat v Nastavení → Fotky, kde aktivujte Sdílená alba. Pro vytvoření sdíleného alba stačí ve Fotkách v levém horním rohu klepnout na +, a poté na Nové sdílené album.

Ukládání na další cloud

Co se týče zálohování dat, tak se svět dělí na dvě skupiny. V první najdete takové uživatele, kteří pravidelně zálohují, a ve druhé skupině zase jedince, kteří k tomu dle jejich slov nemají důvod. Velmi často se ale stává, že se uživatelé z druhé skupiny přelévají do skupiny první, a to z toho důvodu, jelikož náhodou přišli o svá drahocenná data. Je velmi těžké jen tak přesvědčit člověka, který nezálohuje, aby tak činil, jelikož dokud nedojde ke ztrátě dat, tak dotyčný nevidí důvod a neuvědomuje si riziko. Začít zálohovat fotky a videa na iCloud je tedy naprostým základem a pro maximální jistotu byste měli zvážit také druhou formu zálohování. Využít můžete třeba zálohování na domácí NAS server, popřípadě je možné klidně využít jinou cloudovou službu, třeba Fotky Google. Rozhodně se tedy nespoléhejte jen na jedno zálohovací místo, jelikož se může stát opravdu cokoliv.

fotky na icloudu

Jak dlouho zůstávají fotky na iCloudu?

Abyste mohli Fotky na iCloudu využívat, tak samozřejmě musíte mít aktivní předplatné služby iCloud. Zdarma vám Apple poskytne 5 GB místa, což je v dnešní době prakticky nic, za malý měsíční poplatek si však můžete pořídit 50 GB, 200 GB či 2 TB úložiště, kdy poslední dvě varianty můžete dokonce sdílet s rodinou, takže se cena ještě více sníží. Někteří uživatelé ale mají svým způsobem strach z toho, že neví, co se s fotkami a videy stane v případě, že zapomenout zaplatit. V takovém případě zůstanou veškeré fotografie uložené v lokálním úložišti (pozor na optimalizaci úložiště a nižší kvalitu), ale přestanou se přidávat na iCloud a synchronizovat napříč zařízeními. Po nějaké době, která však není známa, pak dojde k vymazání fotek, videí a dat, která budou přebývat nad rámek vašeho tarifu iCloudu.

 

Využívání iCloudu skrze web či ve Windows

Mnoho uživatelů si myslí, že jsou Fotky na iCloudu, potažmo iCloud jako takový, k dispozici jen na jablečných zařízeních. Pokud se bavíme o přidávání a synchronizaci fotek a videí, tak se jedná o pravdu. Snímky a záznamy na iCloud jinak než z Apple zařízení nepřidáte. Co se však týče prohlížení obsahu a případně jeho stahování, tak se k němu dostanete odkudkoliv – stačí být připojený k internetu. V prohlížeči stačí otevřít webovou stránku iCloud.com, kde se stačí přihlásit pod vaším Apple ID. Uživatelé operačního systému Windows si pak dokonce mohou přímo stáhnout aplikaci iCloud pro Windows, kde získají přístup k fotkám a videím a kromě toho získají možnost pro zálohování dat na iCloud.

iCloud-

Dnes nejčtenější

.