Zavřít reklamu

iPady od Applu jsou skvělým nástrojem pro práci, kreativitu, studium i pro zábavu. Čím déle ale své jablečné tablety vlastníme a používáme, tím více stoupá pravděpodobnost, že jejich chod nebude tak svižný, jako býval na počátku. Pokud chcete do nového roku vstoupit se zrychleným iPadem, můžete se nechat inspirovat našimi dnešními tipy.

Restart iPadu

Jedním z nejrychlejších a nejjednodušších způsobů, jak zrychlit chod vašeho jablečného tabletu, je jeho restart. Restartem samozřejmě vašemu iPadu nezajistíte extra výrazné zrychlení, díky němu ale částečně uvolníte paměť, ukončíte chod některých aplikací, které běží na pozadí, a váš iPad se alespoň částečně vzpamatuje. Restart byste vašemu iPadu měli dopřávat ideálně alespoň dvakrát do týdne – stačí jej jednoduše na noc vypnout.

Deaktivace aktualizací na pozadí

Zatímco je váš iPad zapnutí, odehrává se na něm celá řada různých procesů, jejichž provoz může mít negativní dopad na rychlost. Některé z těchto procesů sami neovlivníte, jiné ale ano. Patří mezi ně například aktualizace aplikací na pozadí, které můžete vypnout tak, že spustíte Nastavení ->Obecné -> Aktualizace na pozadí, kde tuto možnost deaktivujete buďto celkově, nebo u jednotlivých aplikací.

Omezit pohyb

Funkce Zpřístupnění v operačních systémech od Applu jsou sice primárně určené handicapovaným uživatelům, usnadnit život ale mohou prakticky komukoliv. Pokud například v rámci Zpřístupnění aktivujete funkci Omezit pohyb, můžete přispět k rychlejšímu chodu vašeho iPadu. Pro aktivaci zmíněné funkce  spusťte na vašem iPadu Nastavení -> Zpřístupnění -> Pohyb, kde poté stačí zapnout příslušnou položku.

Deaktivace vyhledávání přes Spotlight

Spotlight je velmi užitečný nástroj, s jehož pomocí můžete na vašem iPadu nejen vyhledávat aplikace, soubory a složky, ale třeba také provádět základní výpočty, převody, a mnoho dalšího. Tato funkce ale také znamená jistou zátěž pro chod vašeho iPadu. Pokud na vašem tabletu spustíte Nastavení -> Siri a hledání, můžete zde vyhledávání přes Spotlight zcela vypnout, případně jej přizpůsobit tak, aby na chod vašeho tabletu mělo co možná nejmenší dopad.

Aktualizace iPadOS

Aktualizace operačního systému patří mezi úkony, které řada uživatelů zanedbává nebo zbytečně odkládá. Přitom se jedná o velmi důležitou věc, která vám pomůže nejen po stránce zabezpečení, ale díky opravám nejrůznějších chyb dokáže také výrazně přispět k rychlejšímu chodu vašeho iPadu. Pokud chcete váš iPadOS aktualizovat ručně, spusťte Nastavení -> Obecné, kde po klepnutí na Aktualizace softwaru jednoduše klepnete na Stáhnout a nainstalovat.

Dnes nejčtenější

.