Zavřít reklamu

Jak vymazat Cache v iPhone je zcela běžný termín, který se snaží vyhledávat nespočet uživatelů jablečných telefonů. Ve většině případech se postup vymazání cache na iPhone snaží najít takoví uživatelé, kteří nemají v úložišti dostatek volného místa. Cache jsou totiž speciální data aplikací a webových stránek, která jsou uložena právě v paměti zařízení. Díky tomu, že se data nachází v lokálním úložišti, se při otevření aplikace či stránky nemusí opětovně stahovat – namísto toho dojde k jejich okamžitému načtení. Jak ale správně tušíte, tak data cache zabírají místo v úložišti, což může být pro někoho kritické.

Jak vymazat Cache v iPhone

Cache na iPhone se tedy ukládá do lokálního úložiště, kde zabírá místo. Tohle místo byste za jiných okolností mohli využít například k ukládání fotek, aplikací, souborů a dalších dat. Velikost cache se odvíjí od toho, kolik aplikaci využíváte, a kolik webových stránek pravidelně navštěvujete. Je tedy naprosto běžné, že někdo má cache o velikosti pár desítek megabajtů a někdo využití počítá v jednotkách gigabajtů. To tvoří problém především pro uživatele starších jablečných telefonů, které mají malé úložiště. Pokud si nyní myslíte, že je možné cache v iPhone u jednotlivých aplikací jednoduše smazat, tak vás zklamu. Tuto možnost nabízí pouze Safari s tím, že v jiných aplikacích tuto funkci musí přidat sám vývojář.

Jak vymazat Cache v iPhone: Safari

Prakticky ve všech případech má nejvíce cache dat právě Safari, a to kvůli webovým stránkám, které uživatel navštěvuje. Naštěstí smazání není vůbec nic složitého, stačí postupovat následovně:

  • Prvně se na vašem iPhonu přesuňte do Nastavení.
  • Jakmile tak učiníte, tak níže rozklikněte kolonku Safari.
  • Zde sjeďte níže a klepněte na Smazat historii a data stránek.
  • Následně akci potvrďte klepnutím na Smazat historii a data.

Jak vymazat Cache v iPhone: Jiné aplikace

Výše jsem zmínil, že v rámci iOS neexistuje možnost, pomocí které byste mohli jednoduše, přímo v Nastavení, smazat cache aplikací. Apple vývojářům aplikací nijak nepřikazuje, aby do svých aplikací možnost pro smazání cache přidali, tudíž pokud ji v aplikaci najdete, tak se jedná čistě o svobodnou vůli uživatele. V případě, že aplikace možností smazat cache disponuje, tak ji prakticky ve všech případech najdete v nastavení aplikace, kde je nutné se prokousat jednotlivými kategoriemi. Ve většině případech stačí hledat sekci, která je spojená s úložištěm, popřípadě s využitím dat. Níže najdete přiložený článek, ve kterém se můžete dozvědět, jak se dají smazat cache data z Facebooku.

Dnes nejčtenější

.