Zavřít reklamu

Noční můra Applu. Tak přesně takto by se dala popsat situace okolo letošní výroby iPhonů. Ta je totiž výrazně poznamenána nedostatkem komponent v čele s čipy, který je podle zdrojů portálu Nikkei pocházejících z dodavatelského řetězce Applu dokonce tak velký, že se v říjnu musela zcela zastavit výroba iPhonů a iPadů.

Problémy s výrobou nemá Apple jen u iPhonů 13, jejichž produkci musel v září a říjnu kvůli nedostatku komponentů snížit zhruba o pětinu, ale i u starších iPhonů, které se i nadále velmi dobře prodávají. Jen pro představu – u iPhonů 13 (Pro) měl zprvu pro letošek nastavený výrobní cíl 95 milionů kusů, nakonec se však podaří splnit 83 až 85 milionů kusů, což se extrémním způsobem odráží na dostupnosti u prodejců. V říjnu pak krize vyvrcholila tak výrazně, že zkrátka nemělo smysl udržovat fabriky v provozu a Apple dal proto pokyn svým partnerům k dočasnému zastavení výroby za účelem ušetřit výrobní náklady. Učinil tak vůbec poprvé za posledních deset let, což jen dokládá, jak špatná situace na trhu nyní je. 

Ani nadcházející měsíce ale nebudou podle dodavatelského řetězce pro Apple vůbec dobré. Ačkoliv na své výrobní partnery tlačí skrze maximalizaci výroby, kvůli extrémnímu nedostatku komponentů je zkrátka nemožné dostat se na hodnoty, které by pro něj byly dostačující. Konec nedostatku komponentů je navíc stále v nedohlednu, takže se nedá vyloučit, že v nadcházejících měsících ještě k nějakým odstávkám přeci jen dojde. 

Dnes nejčtenější

.