Zavřít reklamu

Apple je jedna z mála velkých technologických společností, kterým záleží na ochraně soukromí a bezpečnosti svých uživatelů. Dokazuje nám to především tím, že neustále přichází s novými funkcemi, které dokáží ochranu soukromí uživatelů posunout ještě na vyšší úroveň. Kromě toho je nutné zmínit, že Apple prakticky nikdy nefiguruje ve zprávách, které informují o tom, že některým technologickým gigantům unikla citlivá data svých uživatelů, popřípadě že došlo k prodeji či jinému zneužití těchto dat – naprosto klasika například u Facebooku, potažmo u společnosti Meta, či v případě Googlu. Pojďme se společně v tomto článku podívat na 5 nových funkcí z iOS 15, které chrání soukromí uživatelů.

Ochrana soukromí v Mailu

Pokud vám někdo pošle e-mail, tak vás skrze něj může sledovat. Konkrétně může zjistit například to, kdy jste si e-mail otevřeli, popřípadě jakým jiným způsobem jste s ním pracovali. Tohle sledování je ve většině případech možné díky tzv. neviditelného pixelu, který se do e-mailu přikládá. Tento pixel samozřejmě nelze nijak vidět, a tak většina uživatelů vůbec neví o tom, že jsou sledováni, což je samozřejmě špatně. To se Applu samozřejmě nelíbilo, a tak v iOS 15 přišel s funkcí, která dokáže sledování v Mailu odvrátit a ochránit tak vaše soukromí. Pro aktivaci této funkce přejděte do Nastavení -> Pošta -> Ochrana soukromí, kde aktivujte Chránit aktivitu v Mailu.

Soukromý přenos

S příchodem iOS 15 a dalších nových operačních systémů jsme se dočkali také uvedení „nové“ služby iCloud+. Tato služba je k automaticky k dispozici pro všechny uživatele, kteří si předplácí iCloud a nevyužívají tedy bezplatný tarif. Služba iCloud+ je zaměřená především na ochranu soukromí uživatele na internetu, jelikož přichází s několika novými bezpečnostními funkcemi. Mezi jednu z nich patří Soukromý přenos, který dokáže před poskytovateli sítí a webovými stránkami skrýt vaši IP adresu a informace o vašem prohlížení internetu v Safari. Kromě toho Soukromý přenos mění i vaši polohu. Díky tomu nemůže nikdo zjistit, kdo vlastně jste, kde se nacházíte a popřípadě jaké stránky navštěvujete. Aktivaci provedete v Nastavení -> váš profil -> iCloud -> Soukromý přenos (betaverze).

Skrýt můj e-mail

Kromě toho, že Apple v rámci zmíněné služby iCloud+ přišel s novou funkcí Soukromý přenos, tak nabízí nově i Skrýt můj e-mail. Jak už název této funkce napovídá, tak si díky ní můžete jednoduše nechat skrýt váš reálný e-mail, a to prostřednictvím speciálního „maskovacího“ e-mailu. Abychom to uvedli na pravou míru, tak Skrýt můj e-mail není vyloženě úplně novou funkcí, jelikož je v iOS k dispozici již delší dobu. Až do vydání iOS 15 jsme ji ale mohli využít pouze při registraci uživatelského účtu pomocí Apple ID, kde jste si mohli vybrat, zdali poskytovateli předáte váš reálný či maskovací e-mail. V iOS 15 je každopádně možné Skrýt můj e-mail využít již kdekoliv – stačí si vytvořit maskovací e-mailovou adresu, kterou můžete využít kdekoliv na internetu. Cokoliv pak na tento maskovací e-mail přijde, tak se automaticky přepošle na váš reálný e-mail s tím, že poskytovatel nezjistí znění vašeho reálného e-mailu. Funkci Skrýt můj e-mail najdete v Nastavení -> váš účet -> iCloud -> Skrýt můj e-mail.

Skrytí IP adresy v Safari

Safari je nativní webový prohlížeč, který je součástí prakticky každého jablečného zařízení. V poslední době se po designové i funkční stránce Safari pěkně vyšvihlo. Kromě toho se Apple ale snaží, aby byl prohlížeč Safari co možná nejvíce bezpečný, tedy aby vás nemohly sledovat webové stránky apod. V iOS 15 jsme se pak dočkali přidání možnosti, díky které si můžete nechat skrýt vaší IP adresu, a to buď pouze před trackery, anebo i před webovými stránkami. Jak už jsem zmínil na předchozí stránce, tak vás skvěle při používání internetu dokáže ochránit i Soukromý přenos, ten je ale k dispozici pouze pro předplatitele iCloud+. Tato funkce je tedy určená pro jedince, kteří Soukromý přenos nemají k dispozici anebo jej nevyužívají. Pokud byste si chtěli skrytí IP adresy v Safari aktivovat, tak přejděte do Nastavení -> Safari -> Skrýt IP adresu, kde proveďte aktivaci.

Zpráva o soukromí v aplikacích

Jednotlivé aplikace, které máte nainstalované na vašem iPhonu, mohou různě přistupovat k funkcím či službám, které jsou k dispozici. Před tím, že aplikace získá k funkci či službě přístup, tak se vás na to musí zeptat a vy musíte přístup ručně povolit nebo odepřít. Občas se ale můžete překliknout, a proto je samozřejmě možné svůj názor kdykoliv změnit – stačí přejít do Nastavení -> Soukromí, kde si rozklikněte příslušnou sekci a přístup upravte. Všeobecně je ale složité sledovat, jak aplikace funkce a služby využívají. Apple si tohoto je vědom, a proto v iOS 15 přišel se zprávou o soukromí v aplikacích, ve které si můžete přehledně zobrazit informace o tom, jak konkrétní aplikace nakládají s vaším soukromím, a jak využívají funkce a služby iPhonu. Tuto zprávu o soukromí v aplikacích je možné otevřít v Nastavení -> Soukromí -> Zpráva o soukromí v aplikacích.

Dnes nejčtenější

.