Zavřít reklamu

Když se řekne reklamní kampaň Applu, mnoha jablíčkářům se “na první dobrou” vybaví Shot on iPhone, tedy kampaň točící se kolem sdílené fotek zachycených na iPhone běžnými uživateli. A právě její vznik nyní částečně odhalil viceprezident marketingové komunikace Applu Tor Myhren na konferenci Elevate. O žádný srdceryvný příběh se však nejedná. 

Myhren se nechal v jednom z rozhovorů slyšet, že Apple miluje billboardovou reklamu již dlouhé roky a v žádném případě se jí nehodlá vzdát ani do budoucna. Toto médium je totiž podle něj čím dál účinnější a to i přesto, že jde proti všem zaběhlým pravidlům dnešní doby. Billboardy totiž nejsou rychlé, snadno změnitelné, interaktivní a vlastně se i u nich špatně měří jejich výkonnost. A právě pro jejich originalitu je Apple skutečně miluje. Když proto přišel před lety požadavek na propagaci fotoaparátů iPhonů, rozhodlo se marketingové oddělení Applu využít zprvu právě plochy, které má v oblibě. A jak na používání fotek uživatelů v rámci kampaně přišli? Jednoduše tak, že se dívali kolem sebe a viděli, jak oblibené je “vyvěšování” fotek s různými popisky všude možně po internetu. Apple se proto rozhodl vyrazit stejným směrem, byť v daleko větším formátu. 

Ačkoliv byl výsledek kampaně Shot on iPhone zprvu samozřejmě nejistý, velmi brzy se ukázalo, že  právě využití billboardů k šíření fotek z iPhonů je naprosto bravurní řešení, jelikož si jich uživatelé nejenže všímají, ale vnímají je podobně jako příspěvky na sociálních sítích. Mnozí uživatelé navíc chtěli být těmi, jejichž fotky Apple na billboardy vybere a oni se tak stanou svým způsobem slavnými, což se mnohým podařilo. A na takto silném základu pak už pro Apple nebylo absolutně problematické “postavit” další pilíře například ve formě Shot on iPhone videí a tak podobně. 

Dnes nejčtenější

.