Zavřít reklamu

Komerční sdělení: Záchrana dat z počítače vyžaduje trpělivost a znalosti nebo odborníky. Předcházení podobným situacím přitom není složité a stačí si pravidelně počítač zálohovat.

Neustále se všude opakuje, že zálohování dat je základ práce s počítačem. Je to naprostá pravda a jakmile o nezálohovaná data přijdeme, často si hodně nadáváme. Bohužel je přirozené, že podobné situace podceňujeme a zálohu neprovádíme. Mnohdy už je pozdě. Naštěstí existují způsoby, jak ztracená data zachránit. Jako prevenci pak velmi důrazně doporučujeme nastavit si zálohování nástrojem Time Machine v macOS.

Když dojde na nejhorší

Každý z nás to zná. Hledáte soubor nebo složku a nemůžete najít. Po chvíli si uvědomíte, že je nenávratně smazaná. Nebo rovnou přijdete o celý svůj počítač, který odmítá spolupracovat. V ještě horším případě je stroj odcizen a navždy pryč. Pokud už se ale něco takového stane a zařízení je stále u vás, nepropadejte panice.

Když lze Mac stále zapnout a přihlásit se do systému, využijte nástroj Disková utilita. Naleznete ho ve složce Aplikace a poté Utility. V levé části vyberte poškozený disk a pak klikněte na volbu v horním panelu s názvem Záchrana. Zkontroluje disk a v případě potřeby ho opraví.

záchrana disku v macos

Pokud se oprava povede, jedná se o poměrně rychlý proces. Během pár minut tak uvidíte, zda máte vyhráno nebo budete záchranu dál řešit. Při opravě disku nelze používat žádné aplikace, takže si užijete chvilku napětí se vším všudy.

Do systému už se nedostanete

Horší případ nastává, když už se ani do svého účtu nepřihlásíte. Mac se sice zapne, ale operační systém nenastartuje. Využijte funkce Zotavení macOS. Počítač vypněte a opětovně zapněte. Ihned poté přidržte klávesovou kombinaci ⌘+R (klávesa Command a písmeno R). Možná budete vyzváni k zadání hesla ke svému účtu. Pak se objeví okno s výběrem utilit. Zde je možné také vybrat nástroj Disková utilita a disk opravit.

macos obnova

Tento postup využijete u počítačů Mac s Intel procesory a operačním systémem OS X Lion nebo novějším. U Maců s Apple Silicon čipy, které společnost začala do svých počítačů dávat od roku 2020, je postup lehce odlišný. Místo klávesové zkratky podržíte tlačítko pro zapnutí tak dlouho, dokud se nezobrazí okno s volbami spuštění. Vyberte Volby a případně zvolte uživatele a zadejte heslo. Nyní uvidíte okno s výběrem utilit, včetně nástroje Disková utilita.

macos volby

Nechte záchranu na někom jiném

Všechny vaše pokusy selhaly? Podívejte se po softwaru, který dokáže pevný disk opravit. Každý na to jde trochu jinak, takže nelze předem zaručit, že se obnova podaří. Dejte na kladné recenze uživatelů, kterým se daná aplikace osvědčila. Ceny takového řešení se pohybují od 1 000 Kč. Vyplatí se tedy v případě, když obnovu provádíte častěji nebo spravujete více počítačů.

Jestli je ztráta dat ale náhodným neštěstím, nejlepší bude svěřit obnovu odborníkům. Mají s ní daleko větší zkušenosti a rychle si poradí se ztrátou dat. Navíc budete mít jistotu, že při obnovování se data nenávratně neztratí. Počítač stačí odnést do servisního střediska a sdělit profesionálům své heslo k účtu.

Záchrana dat v appleguru.cz stojí od 690 Kč u telefonních přístrojů, u počítačů dle rozsahu práce. Vynaložíte vždy méně než jakýkoliv obnovovací software. Rozhodně se vyplatí investovat podobnou částku do návratu rodinného fotoarchivu nebo vaší několikaměsíční práce. Obnova se často povede a neztratíte s ní mnoho času nebo nervů.

Dnes nejčtenější

.