Zavřít reklamu

Pokud se zamyslíte nad posledními aférami, které se týkaly zneužívání uživatelských dat, tak zjistíte, že v nich prakticky pokaždé figuruje Facebook, Google či Microsoft. Společnost Apple samozřejmě taktéž není bůhvíjak svatá, rozhodně je ale svatější, než tři první vyjmenovaní technologičtí giganti dohromady. Jablečná společnost se snaží chránit soukromí a bezpečnost svých zákazníků a dokazuje to mimo jiné různými bezpečnostními funkcemi, které neustále aktualizuje a přidává. V tomto článku se společně podíváme na 5 nových funkcí z macOS Monterey, které posílí vaše soukromí a bezpečnost.

Oranžová tečka vpravo nahoře

V případě, že na vašem Macu či MacBooku započne video-hovor, popřípadě pokud z jakéhokoliv jiného důvodu dojde k aktivaci přední kamery, tak se kousek od ní rozsvítí zelená LED dioda. To znamená, že jste kdykoliv schopni zjistit, zdali je přední kamera na Macu aktivní, a to i v případě, že nemáte přímo na obrazovce otevřenou aplikaci s video-hovorem. Apple u této diody uvádí, že ji nelze obejít, a tak se jedná o velmi spolehlivou bezpečností funkci. Minulý rok jsme se každopádně dočkali přidání zelené „diody“ i na iPhone – konkrétně se zobrazuje na obrazovce a značí naprosto stejně aktivitu fotoaparátu. Kromě zelené diody však Apple přidal také diodu oranžovou, která zase značí aktivitu mikrofonu. A nakonec byla tato oranžová „dioda“ přidána i do macOS Monterey. Pokud je mikrofon na Macu aktivní, tak se permanentně zobrazuje oranžová tečka v pravém horním rohu obrazovky. Pokud klepnete v horní liště na ikonu ovládacího centra, tak si můžete zobrazit aplikace, které kameru či mikrofon využívají.

Chránit aktivitu v Mailu

Co se týče e-mailových klientů, tak jich je k dispozici opravdu nespočet. Využít můžete například Gmail, Spark či přímo klienty, které se nachází online na stránkách poskytovatele e-mailu, například Seznam apod. Pravdou ale je, že nespočet uživatelů využívá také nativní aplikaci Mail, která na základní úkony více než dostačuje. Navíc k tomu oproti ostatním klientů, nabízí mnoho funkcí navíc, včetně těch bezpečnostních. V macOS Monterey jsme se pak dočkali přidání funkce Chránit aktivitu v Mailu, která zabrání vašemu sledování odesilatelem. Sledování příjemců skrze e-mail je v poslední době čím dál tím běžnější, a tak se Apple rozhodl zakročit. Chcete-li tedy zamezit sledování v aplikaci Mail, tak do této aplikace přejděte, a poté v horní liště klepněte na Mail -> Předvolby… -> Soukromí, kde zaškrtněte možnost Chránit aktivitu v Mailu.

Rozmazání pozadí

Koronavir dokázal během téměř dvou let kompletně obrátit svět naruby. I když už se v poslední době lidstvo z onemocnění COVID-19 začíná vzpamatovávat, tak i nadále lze následky sledovat na každém kroku. Jak se ale říká, všechno zlé je k něčemu dobré. Koronavir pozitivně přispěl k pochopení práce v tzv. home-office, společně s tím došlo také k nesmírnému vylepšení komunikačních aplikací, které se využívaly pro distanční výuku i pro schůzky s kolegy z práce. Mezi jednu ze základních funkcí, kterou nyní umí již prakticky všechny komunikační aplikace s video-hovory, patří rozmazání pozadí. To ocení především jedinci, kteří musí na počítači pracovat v domácnosti, kde se nachází více členů. Stejnou funkci nově nabízí i přímo macOS Monterey a můžete ji využít kdekoliv. Navíc k tomu je zpracovávána Neural Enginem, takže je rozmazání o mnoho přesnější. Pro aktivaci rozmazání pozadí zahajte video-hovor, a poté klepněte v pravé části horní lišty na ikonu ovládacího centra. Zde pak rozklikněte Obrazové efekty a rozmazání pozadí, respektive portrétní režim, aktivujte. Tato funkce je k dispozici pouze u Maců s čipy Apple Silicon.

Skrýt můj e-mail

S příchodem macOS Monterey přišel Apple mimo jiné také s „novou“ službou iCloud+. Tuto službu automaticky získali všichni jedinci, kteří si předplácí klasický iCloud a nevyužívají tedy jeho bezplatnou verzi. Součástí iCloud+ je hned několik různých bezpečnostních funkcí, které rozhodně stojí za to. Mezi jednu z nich patří Skrýt můj e-mail, díky které si můžete vytvořit speciální e-mailové schránky, které pak můžete uvádět kdekoliv na internetu. Díky tomu si můžete být jistí tím, že webové stránky nezjistí vaši reálnou e-mailovou adresu. Cokoliv pak na vytvořenou speciální e-mailovou adresu přijde, tak se automaticky přepošle na vaši reálnou adresu. Funkce Skrýt můj e-mail byla k dispozici již delší dobu, avšak pouze při přihlášení přes Apple ID. Nově je možné Skrýt můj e-mail využít prakticky kdykoliv – stačí přejít do Předvolby systému -> Apple ID -> iCloud.

Soukromý přenos

Na předchozí stránce jsem se zmínil o funkci Skrýt můj e-mail, která pochází ze služby iCloud+. Kromě této zmíněné funkce obsahuje iCloud+ také Private Relay, chcete-li Soukromý přenos. Soukromý přenos dokáže při použití Safari v macOS Monterey a dalších nejnovějších systémech skrýt před poskytovateli sítí a webovými stránkami vaši IP adresu, informace o prohlížení internetu a také vaši přesnou polohu. Díky tomu nebude schopen poskytovatel ani webová stránka zjistit, kdo jste, kde se nacházíte, co vás zajímá a další – zkrátka a jednoduše nebude možné sestavit jakýsi váš profil. Soukromý přenos je v macOS Monterey možné jednoduše aktivovat tak, že přejdete do Předvolby systému -> Apple ID -> iCloud.

Dnes nejčtenější

.