Zavřít reklamu

K oznámení poměrně překvapivé zprávy se dnes večer odhodlalo tuzemské Ministerstvo zdravotnictví. V relativní tichosti totiž odpískalo jeden ze stěžejních pilířů (alespoň tak se tedy projekt prezentoval) počátku pandemie koronaviru v České republice. Řeč je konkrétně o aplikaci eRouška, která měla pomáhat s kontaktováním osob, které se setkaly s nakaženými a který měla v případě, že bude nainstalována na dostatečném množství telefonů, de facto vystřídat klasickou karanténu.

Přečtěte si oficiální vyjádření tvůrců eRoušky:

Pomoc eRoušky v boji s pandemií je u konce

Ministerstvo zdravotnictví ČR rozhodlo o pozastavení provozu aplikace od konce října 2021.

Z dlouhodobého pohledu eRouška nepřímo pomohla zvládání epidemie tím, že varovala více než 400 tisíc uživatelů na potenciální riziková setkání a doporučila jim pravidla bezpečného chování. Tím významně přispěla k omezení šíření nákazy a zvládáni epidemie*. Po napojení na evropskou federační bránu eRouška komunikovala s obdobnými aplikacemi jiných států EU a hlídala rizikové kontakty i s cizinci v ČR i v cizině.

Děkujeme všem, kteří se stali součástí sítě 1,7 milionu lidí, a pomohli tak chránit své okolí.

K okamžiku vypnutí mělo podle odhadu eRoušku aktivní zhruba půl miliónu uživatelů. Informaci o nákaze do ní ale vkládaly už jen jednotky nebo malé desítky uživatelů denně. Využívání se významně nezměnilo ani s růstem počtu nakažených v září a říjnu. Hlavní příčinou je pravděpodobně to, že podstatná část uživatelů eRoušky (technologicky gramotní uživatelé, kteří mají zájem pomoci chránit veřejné zdraví) už je očkovaná. Trasování už dávno není jediným nástrojem zvládáni epidemie, kromě plošných opatření a očkování máme i další technické nástroje, vhodné pro aktuální situaci, jako jsou O-T-N (očkování, test, prodělaná nemoc) certifikáty a aplikace Tečka a čTečka.

* Pozn.: Ve zhruba stejném období od října 2020 do srpna 2021 bylo mechanismem telefonního trasování posláno do karantény cca 1,7 miliónu rizikových kontaktů. 400 tisíc varovaných potenciálních kontaktů bylo tedy významným doplňkem telefonního trasování.

Co bude dál s eRouškou a zaznamenanými daty?

Od konce října 2021 eRouška přechází do „neaktivní“ verze. Pokud ji ponecháte nainstalovanou v telefonu, nebude běžet na pozadí a konzumovat baterii a bude zabírat minimum místa. Deaktivovaná eRouška bude mít zapnutou podporu push zprav, abychom vás případně v budoucnosti mohli informovat o dalším osudu eRoušky. Nasbíraná data o setkáních v Apple/Google Exposure Notification API ve vašem telefonu se smažou automaticky do dvou týdnů od vypnutí aplikace / deaktivace funkce Oznámení o kontaktu. Data můžete také kdykoliv smazat ručně.

Nastavení serverů je zdokumentováno a zálohováno. Všechna agregovaná anonymizovaná data uživatelů budou smazána k 31. 10. 2021. Zdrojové kódy eRoušky (mobilní i serverová část) jsou licencovány jako open-source a jsou volně dostupné na https://github.com/covid19cz.

Pokud by budoucí epidemiologická situace vyžadovala opětovné zprovoznění aplikace, může NAKIT vydat aktualizaci, která uživatelům umožní opět eRoušku aktivovat.

Dnes nejčtenější

.