Zavřít reklamu

Lightning port, který Apple začal používat poprvé u iPhonu 5, leží čím dál více jablíčkářům v žaludku a proto volají po jeho nahrazení modernějším a univerzálnějším USB-C. Applu se však do tohoto řešení absolutně nechce a svého standardu se drží zuby nehty. Nasazení USB-C by nicméně problematické dle všeho nebylo. Svědčí o tom alespoň projekt kutila a zároveň robotického inženýra Kena Pillonela, kterému se u iPhonu X podařil Lightning právě portem USB-C nahradit. 

Výměna Lightningu za USB-C nebyla dle videa Pillonela, které zveřejnil na svém youtubovém kanálu vůbec hračka, protože se musel potýkat s celou řadou překážek například ve formě nutnosti zmenšení jednotlivých komponent tak, aby je vůbec bylo možné do telefonu umístit. Celkově mu pak přerod Lightningu na USB-C zabral dle jeho slov několik měsíců, které mapoval skrze svůj blog, jenž ve větším stylu odstartoval už letos v květnu. Jak se ale nyní ukazuje, vynaložený čas stál za to, protože se mu povedlo Lightning portem USB-C nahradit naprosto dokonale. USB-C totiž podporuje jak nabíjení, tak i synchronizaci dat s tím, že iPhone jej vnímá jako standardní port a díky tomu při připojení USB-C kabelu spouští standardní animace. 

Je otázkou, zda bude Pillonelův iPhone s USB-C zároveň posledním iPhonem, který se tohoto portu dočká. V posledních měsících a letech se totiž objevují čím dál častěji zprávy poukazující na to, že se Apple raději s porty úplně rozloučí, než aby nahradil Lightning USB-C portem. Vše ale ukáže ve výsledku až čas. A co vy, uvítali byste u iPhonu USB-C port? 

Dnes nejčtenější

.