Zavřít reklamu

Nový iPhone 13 Pro stojí v základní 128 GB variantě 28 990 korun v Česku, potažmo 999 dolarů v USA (bez daně). Přemýšleli jste však nad tím, kolik zhruba mohou stát součástky, ze kterých je vyroben a kolik zaplatil Apple za jeho sestavení ve fabrikách dodavatelů? Nejste sami. Jako již tradičně se totiž s velmi zajímavým cenovým rozborem vytasil portál TechInsights, díky kterému si můžeme udělat o výrobní ceně iPhonu 13 Pro vcelku slušný obrázek. Hned na úvod však musím zmínit, že výsledná cena komponentů neodráží ani zdaleka celkovou cenu, za kterou je Apple schopen tento telefon vytvořit, jelikož je do ní nutné připočítat i vývoj, marketing a další spoustu věcí.

Stejně jako v předešlých letech, ani letos není cena komponentů pro nejnovější iPhone zrovna dvakrát vysoká. Za všechny díly spolu s montáží by totiž měl Apple podle TechInsights zaplatit na 570 dolarů, tedy v přepočtu asi 12420 korun, což je jen pro srovnání o 21,5 dolarů (tedy asi 470 Kč) více, než za kolik měl být podle průzkumu stejné společnosti schopen vyrobit iPhone 12 Pro. Pokud by vás pak zajímalo například to, za kolik je schopen vyrobit své vlajkové lodě například Samsung, u modelu S21+ je to podle TechInsights za 508 dolarů, tedy asi 11075 Kč.

Rozdíl mezi výrobní cenou iPhonu 12 Pro a 13 Pro je do jisté míry solidním překvapením, jelikož letošní generace iPhonů z loňské přímo vychází, což mělo Applu zaručit její levnější výrobu. Cenu vyhnala pravděpodobně výš nová fotosoustava v kombinaci s většími bateriemi a lepším displejem, který nově podporuje variabilní obnovovací frekvenci od 10 do 120 Hz.

Apple stojí mnohem víc

Jak už bylo zmíněno výše, výsledná cena 570 dolarů za komponenty, se může zdát s ohledem na porovnání s prodejní cenou jak u nás, tak v zahraničí, skutečně nízká. Je však potřeba si uvědomit, jak obrovské částky investuje Apple rok co rok do výzkumu a vývoje, díky kterému mohou tyto produkty vznikat, kolik je nutné platit zaměstnancům pracujícím na těchto projektech, kolik peněz spolkne marketing či jen přeprava telefonů z fabrik k distributorům. Všechny tyto aspekty tak šponují cenu, za kterou je schopen Apple telefon vyrobit se vším všudy, na naprosto jiné hodnoty, které se však zřejmě nikdy přesně nedozvíme. Vyplývá to alespoň ze slov šéfa Applu z roku 2018, který se k podobným odhadům výrobních cen vyjádřil slovy: “Nikdy jsem neviděl průzkum, který by se alespoň částečně blížil realitě.

Dnes nejčtenější

.