Zavřít reklamu

Nejednoho fanouška Applu potěšila před pár hodinami zpráva ohledně podpory satelitního volání a posílání zpráv u budoucích iPhonů, se kterou jako první přišel přední analytik Ming-Chi Kuo. Ten se nechal konkrétně slyšet, že bude novinka dostupná už u iPhonů 13 a že půjde využívat na místech bez pokrytí signálem mobilního operátora, díky čemuž se tak využitelnost iPhonů výrazně zvýší. Že má Apple v plánu podporu satelitního volání iPhonům skutečně vnuknout dnes v noci potvrdil i další velmi přesný zdroj, konkrétně agentura Bloombergu. Má to však háček, respektive hned několik háčků. 

Zdroje Bloombergu sice potvrdily, že Apple s podporou satelitního volání a zpráv u iPhonů sice počítá, dodaly však, že je vcelku pravděpodobné, že jej ještě letos u iPhonů 13 nepovolí. Ty by sice měly disponovat potřebným hardwarem, po softwarové stránce však údajně ještě není hotovo a kvůli tomu tak Apple funkci nespustí a zřejmě ani nepředstaví. 

Dalším háčkem je pak její využitelnost – Bloomberg totiž tvrdí, že jí chce Apple využívat primárně pro komunikaci se záchrannými složkami, které díky tomu bude možné zkontaktovat prakticky odkudkoliv. Počítá se sice i s tím, že budou přes satelity v omezené míře kontaktovat i vaši blízcí, ale to zřejmě jen skrze zprávy o vaší poloze a tak podobně. Jinými slovy, ke standardní komunikaci satelity využít zřejmě nepůjde. Kromě komunikace se záchranáři má propojení iPhonů se satelity zlepšit i jejich schopnost informovat jejich uživatele o mimořádných událostech v jejich oblasti a to jak o přírodních katastrofách, tak třeba nehodách letadel, potápějících se lodích a tak podobně. Díky satelitům by měly tato upozornění dostávat nově všichni jablíčkáři s kompatibilními telefony na daném území, což je rozhodně zajímavá vychytávka. 

Co se týče používání funkce jako takové, zdroje Bloombergu tvrdí, že se v současnosti testované iPhony k satelitům připojují až jednu minutu. Záleží samozřejmě na jejich poloze v dané lokalitě, která by se však měla postupem času zlepšovat. Aby se navíc šlo připojit, je nutné, aby byl uživatel venku. Dostupnost funkcí pak bude samozřejmě záviset i na legislativě dané země, která je může určitým způsobem “osekat”. Zda si je budeme moci vyzkoušet už letos či až v příštím roce nicméně ukáže až čas. 

Dnes nejčtenější

.