Zavřít reklamu

Softwarová firma pro virtualizaci počítačů Parallels vydala nejnovější verzi Parallels Desktop 17, která poskytuje podporu pro Windows 11 a Apple macOS Monterey na Macích s čipy Intel a Apple Silicon. Ta umožní uživatelům vyzkoušet si další verzi Windows od Microsoftu v okně na jejich ploše a využívat řadu vylepšení rychlosti při používání Windows 10 a Windows 11 Preview.

Verze systému Windows, které díky novému Parallels 17 lze spustit na počítači M1 Mac, jsou v současné době omezeny na Insider Previews pro Windows 10 a Windows 11, kvůli jejich kompatibilitě s hardwarem založeným na principu ARM. Tento nedostatek ale dle vyjádření firmy zmizí s oficiálním uvolněním Windows 11 pro veřejnost. Velkou výhodou je nárůst výkonu oproti Parallels 16. Nová verze umožní počítačům M1 Mac získat až o 28 % lepší výkon Direct X 11 a až o 33 % rychlejší startovací časy pro Windows 10 na virtuálních počítačích Arm Insider Preview. To souvisí s až o 25 % rychlejší 2D grafikou a šestkrát rychlejším výkonem OpenGL. Uživatelé M1 budou také moci používat BitLocker a Secure Boot díky virtualizovanému čipu TPM (Trusted Platform Module). Za zmínku stojí i rozpoznání stavu baterie v macOS. Pokud je Mac téměř vybitý, Windows 10 to rozpozná a automaticky zapne režim úspory.

Parallels také vylepšil koherentní režim, který nyní zvládne spustit aplikaci pro Windows bez spuštění celého virtuálního počítače. Nově bude zavírat okna, aktualizovat a přihlašovat obrazovky. Součástí je inovované přepínání napříč aplikacemi pro Windows i Mac s podporou přetahování textu a obrázků mezi okny a podpora rychlých poznámek v Monterey.

Běžná verze Parallels Desktop 17 je k dispozici formou předplatného za 79,99 dolarů ročně, Pro a Bussines edice vás vyjdou na 99,99 dolarů ročně. Upgrade z předchozích verzí na nejnovější lze zakoupit za 49,99 dolarů. Na webu Parallels je ke stažení i bezplatná zkušební verze.

Dnes nejčtenější

.