Zavřít reklamu

Pokud jste v posledních týdnech a dnech sledovali technologický svět, tak vám zajisté neunikly informace o tom, že by měl dnes, tedy 24. června 2021, Microsoft představit novou verzi svého operačního systému s označením Windows 11. Dobrou zprávou pro všechny „windowsáky“ je, že k představení zmíněného operačního systému doopravdy došlo – a dokonce se všechny zdroje trefily i co se týče označení. Ve finále se ale nejednalo o extra překvapení, jelikož nedávno došlo k úniku tohoto operačního systému. Zkrátka a jednoduše, pro Microsoft se zajisté nejednalo o ideální formu představení nového Windows 11. I přesto jsme se ale samozřejmě dočkali oficiálního představení.

Hned na začátek je nutné zmínit, že Windows 11 bude zdarma, tedy v případě, pokud již na vašem počítači máte nainstalovaný Windows 10. Zbrusu nové verze s novým označením jsme se dočkali po dlouhých šesti letech, což je v porovnáním s macOS opravdu dlouhá doba. Na druhou stranu se ale možná jedná o lepší řešení – záleží na vás, zdali preferujete méně lepších aktualizací či více aktualizací a s menšími změnami. Otázkou pak zůstává konkrétní datum vydání. K jeho zveřejnění nedošlo, víme ale, že by se bezplatná aktualizace Windows 11 měla v oběhu objevit ještě tento rok.

První věcí, kterou si na novém Windows 11 všimnete, je pozměněné menu Start. Zatímco ve starších verzích Windows se tlačítko Start, které vyvolávalo hlavní menu, nacházelo vždy v levém dolním rohu obrazovky, tak ve Windows 11 došlo k posunutí doprostřed – opět lze pozorovat menší podobnost s macOS, rozhodně to ale Microsoftu nemáme za zlé. Přepracování se dočkala i samotná nabídka Start. Nutno podotknout, že došlo k jakémusi znovuzrození dlaždic, které původně přišly ve Windows 8, a které většina z nás jednoduše nenáviděla. Ničeho se ale nebojte – vyvoláním nabídky Start se zobrazí klasické menu, které pouze vypadá a funguje lépe. A podle prvních recenzí to vypadá, že se jedná o skvělý krok vpřed, a že se lidem tento styl menu Start líbí. Zmínit pak můžeme také zakulacená okna, ke kterým se Microsoft rozhodl vrátit z těch ostrých.

windows 11

Dobrou zprávu máme také pro uživatele, kteří využívají počítač s Windows především v noci. K dispozici totiž bude přepracovaný tmavý (a světlý) režim, díky kterému bude využívání počítače ve tmě (na světle) ještě lepší. Přibyla také funkce, která se nazývá Snap Layouts. Konkrétně se jedná o předpřipravená zobrazení oken – budeme tak moci využít například zobrazení čtyř stejně velkých oken, třech různě velkých oken, apod. Nechybí také funkce Snap Groups, kterou využijete především při práci na více monitorech. Tato funkce zajistí, že se vždy okna zobrazí tam, kde mají. Možnost pro jednoduchou práci s vícero okny máme aktuálně již ve Windows 10, každopádně Snap Layouts z Windows 11 tuto funkci ještě více vylepší. A právě o těchto skvělých vylepšeních primárně Widnows 11 je. Nečekejte tedy úplnou revoluci, ale spíše povedenou evoluci, ve které ocení každý jeden nový detail.

Microsoft se ve Windows 11 rozhodl zapracovat také na výkonu. Aktualizace operačního systému Windows 11 jsou až o 40 % menší a více efektivnější, jelikož se budou automaticky provádět na pozadí. Doufejme tedy, že nás Windows 11 nebude po vzoru Windows 10 otravovat při práci, a že nám nebude náhodně a vynuceně restartovat počítač tehdy, kdy jej nejvíce potřebujeme. Aplikace Microsoft Teams je pak nově přímo součástí Windows 11, takže ji nebude nutné stahovat. Teams jsou přímo integrovány ve spodním řádku, takže bude o dost jednodušší provádět a ovládat (video)hovory s přáteli či spolupracovníky. Je více než jasné, že se Microsoft snaží určitým způsobem zbavit aplikace Skype, který byl zase naopak součástí Windows 10.

windows 11

Novou součástí Windows 11 jsou také widgety, ve kterých vám Windows 11 nabídne personalizovaný obsah, jenž je vybíraný umělou inteligencí. Widgety můžete zobrazit jednoduše z levé strany displeje, dokonce si je můžete nechat zobrazit přes celou obrazovku. Součástí widgetů budou například informace o různých novinkách ze světa, počasí a mapách. Vylepšení se pak dočkaly gesta, která uživatelé využijí na dotykových zařízeních. Dočkáme se také podpory DirectStorage, tedy funkce, která pochází z nových Xboxů. Využít ji budou moci nejnovější NVMe disky a zaručí rychlejší načítání samotného systému a her. Integrace do Windows 11 se dále dočkala funkce Xbox Game Pass, zajímavou novinkou je poté možnost spouštění Android aplikací. Microsoft i kvůli tomu výrazně „překopal“ svůj Microsoft Store. Líbí se vám nový Windows 11?

Dnes nejčtenější

.