Zavřít reklamu

Když na prakticky jakémkoliv zařízení pořídíte fotografii, tak se do ní uloží také metadata. Součástí těchto metadat, tedy dat o datech, jsou například informace o tom, jaké zařízení snímek pořídilo, jaký byl využit objektiv, jak byl fotoaparát nastaven, kde k pořízení došlo a kdy k pořízení došlo. Díky metadat tak lze například velmi jednoduše rozpoznat, když se někdo snaží podvádět v nějaké fotosoutěži, popřípadě při prezentaci nového produktu. Nedávno například jedna nejmenovaná společnost představila svůj nový chytrý telefon a nějakou dobu po prezentaci došlo ke zjištění, že fotografie, které měly být vyfoceny novým telefonem, byly ve skutečnosti pořízeny profesionální zrcadlovkou.

iOS 15: Jak změnit datum a čas pořízení fotek

Nutno však podotknout, že s metadaty můžete relativně jednoduše pracovat. Stačí, abyste si stáhli nějakou aplikaci, která vám to umožní. Poté jste schopni provádět všemožné úpravy. V rámci iOS 15, který Apple představil před pár týdny, si nově můžete veškerá metadata o fotografii zobrazit přímo v aplikaci Fotky. Kromě toho je ale možné také změnit datum a čas pořízení určité fotografie, což se může někomu hodit. Postup pro změnu pořízení fotografie je následující:

  • Prvně je nutné, abyste se na vašem iPhonu s iOS 15 přesunuli do nativní aplikace Fotky.
  • Jakmile tak učiníte, tak si rozklikněte konkrétní fotografii, u které chcete čas pořízení změnit.
  • Dále ve spodní části obrazovky věnujte pozornost ikoně ⓘ, na kterou klepněte.
  • Tímto se zobrazí veškerá EXIF metadata o vybrané fotografii.
  • V rámci tohoto rozhraní nyní klepněte na tlačítko Upravit v pravé horní části.
  • Pak už jen stačí, abyste si vybrali datum a čas pořízení, společně s časovým pásmem.
  • Jakmile budete mít úpravy kompletní, klepněte vpravo nahoře na Hotovo.

Pomocí výše uvedeného způsobu lze tedy na iPhonu v iOS 15 provést změnu metadat fotografie, konkrétně tedy změnit datum a čas pořízení. Jak už jsem nakousl v úvodu, tak při využití pokročilejších aplikací jste schopni metadata pozměnit kompletně – ve Fotkách lze aktuálně provést pouze změnu data a času pořízení. V některých případech se možnost pro pozměnění metadat fotografií hodí, každopádně v jiných případech by bylo fajn, kdybychom tuto možno vůbec neměli. Mohly by se tak předejít různým nedorozuměním a podvodům.

Dnes nejčtenější

.