Zavřít reklamu

Dostal jsem zadání, které se původně dělilo na dva nezávislé úkoly. Přeinstalovat stařičký Macbook a vybrat a koupit síťový disk. Nejprve tedy co jsem dostal do rukou: MacBook Core 2 Duo 2.0 13” (White-09), RAM DDR2 667 MHz SDRAM 4 GB, disk 5 400 ot. 120 GB, grafika NVIDIA GeForce 9400M, MacOS 10.5.6.

První otázka – k čemu síťový disk a kolik je možné investovat? Odpověď: Co nejmíň a aby bylo kam ukládat fotky a videa, streamovat na televizi, zálohovat dokumenty. Pak mě napadlo využít ten starý MacBok, který se stále používá, byť jen na surfování po internetu a nějaké ty filmy. To by přece možná zvládl, ale má to ještě vůbec cenu? Je pomalý a má směšně malou kapacitu disku pro ukládání dat.

MacBook Duo upgrade

Nejprve rozborka a trocha čištění, starý disk ven a na USB redukci, nový dovnitř. Aby to mělo smysl, vybral jsem WD BLUE SATA SSD 2,5” 4 TB. Cena nižší než za 2x plotnový disk v krabičce se síťovým rozhraním (NAS). Papírové hodnoty 560 MB/s read, 530 MB/s write. Dalším krokem byl boot ze starého (nutno podotknout, že zašifrovaného) disku, data uživatele pro jistotu přesunout na USB flash, restart do “recovery”, spustit čistou instalaci s cílem na interní WD BLUE. Po čisté instalaci rovnou upgrade OS na “poslední” MacOS  10.11.6 El-Capitan. Tím poslední je samozřejmě myšleno vhodný OS pro tohle obsolete železo.

MacBook Duo copying

Na závěr nastavení, vykopírování uživatelských dat zpět, aktualizace a pár obrázků na závěr. Maximální rychlost pro zápis a čtení v rámci OS na zašifrovaný disk při nezatíženém systému byla 128 MB/s (v okamžiku provedení otisku obrazovky rychlost klesla), při kopírování z USB přibližně 40 MB/s. A navíc zmíněná kapacita 4 TB.

Dnes nejčtenější

.