Zavřít reklamu

Aktuální dění bohužel nenahrává milovníkům filmů, brzký návrat do kinosálů je v nedohlednu, a tak se domácí kina těší čím dál tím větší oblibě. Většina lidí se rozhodne pro pořízení televizoru s velkou úhlopříčkou a po instalaci jsou zklamaní, že se ten efekt není absolutně takový, jaký očekávali. Je to jednoduché, výrobci zvětšují televizory do stále větších úhlopříček, ale zároveň je ztenčují. Jsou sice zajímavější s ohledem na design, ale co se týká zvuku, malé reproduktory zkrátka nemohou znít dobře a hlasitě zároveň. Co následuje je pocit zklamání, zvuk jde na plno, ale je nekvalitní a slyšíte jej všude, jen ne na sedačce, kde si chcete užít ten nejlepší pocit…

Přišel čas na domácí kino…

Díky domácímu kinu získáte zejména výrazně lepší a kvalitnější ozvučení, díky čemuž je výsledný celkový dojem neporovnatelný s tím, který vám poskytne pouze zvuk TV. Domácí kino se skládá z několika reproduktorů a zesilovače. Vaším cílem je dosáhnout prostorového zvuku. Audio sestavy domácích kin toho dosahují pomocí fyzicky rozmístěných reproduktorů. Obvykle se tak můžeme setkat s označeními 5.1 a 7.1. Číslo před tečkou značí počet reproduktorů v soustavě a číslo za tečkou přítomnost subwooferu. V případě soustavy konfigurace 5.1 najdeme tři reproduktory vpředu (pravý, levý a středový) a dva vzadu (pravý a levý). Soustavy 7.1 přidávají ještě dva boční reproduktory. Není překvapivé, že je taková soustava schopna věrohodně reprodukovat prostorový zvuk.

A pokud máte doma moderní receiver podporující DOLBY ATMOS® ci DTS:X®,   je možné  obsadit reproduktory v kombinacích  5.1.2, 7.1.2 či 16 kanálů 9.2.4, kde na konci vzorce najdete počet atmosférických reproduktoru. Jak dostat dolby z televize a například HDR formát do projektoru? Je důležité mít i vhodně zvolený řetězec od přehrávače až po zobrazovací jednotku.

VOIX náhled fb

Je subwoofer důležitý?

Přítomnost subwooferu má zásadní vliv na zvukový projev celé sestavy. Tento typ reproduktoru se totiž stará o reprodukci zvuku v nejnižších hodnotách slyšitelného spektra – typicky 20–200 Hz. U filmu nebo hudby to jsou basové nástroje, výbuchy, dunění motorů, údery a ostatní. Subwoofer zvuku dodává nejen údernost, ale také dynamiku každému jednotlivému reproduktoru.

Kolik to bude stát?

U zvuku jako takového se jedná o jednoduchou rovnici, čím více do kina investuji, tím vyšší dostanu kvalitu a výsledný zvuk bude věrnější, realističtější, méně zkreslený. Důležité je si odpovědět na následující otázky:

  • Jak často budu domácí kino využívat dívat?
  • Jak moc jsem náročný / zkušený?
  • Jak velký je pokoj, kde se na kino budu dívat?
  • Z jakého zdroje půjde TV signál
  • Kolik je můj rozpočet?

Rozdělili jsme proto sestavy do následujících kategorií:

Do 50 000 Kč

Dostupné sestavy domácího kina seženete už od nižších desítek tisíc korun, jsou to málo výkonné sestavy s nízkou kvalitou zvuku. Většinou již ve formě 5+1 a jsou jednoduché na instalaci.

V této kategorii se také nalézá relativně nové audio řešení s názvem Soundbar. Pro začínajícího posluchače jsou dostačující a bezpochyby lepší než integrované reproduktory televizorů. Jsou zde i dražší, které evokují prostorový zvuk. Soundbar je sice umístěný vpředu u TV, jeho jednotlivé reproduktory jsou však nasměrovány tak, aby k divákovi dorazili z různých stran.

Nad 50 000 Kč

Zde se blížíme k dokonalému zážitku. TV (nebo DVD, čí jakýkoliv jiný) signál jde do zesilovače a odtud je zvuk distribuován do reprosoustavy. Jak jsme si řekli na začátku, čím více do reproduktorů investujeme, tím dokonalejší zvuk získáváme. V této cenové relaci automaticky očekávejte dokonale čistý zvuk s prostorovým efektem. Měli byste zhodnotit kvalitu vašeho přehrávače, který by si měl poradit s vašimi oblíbenými médii (CD, DVD, Blu-ray, pevný disk). V této kategorii byste si vždy měli mít možnost danou sestavu poslechnout a ideálně porovnat s jinou. Ať víte, jaký standard kvality zvuku si kupujete a zda vám nesedí něco jiného. Nebojte se přijít a vyzkoušet si sestavu víckrát a třeba i s rodinnými příslušníky. Na showroomu by vám měli poradit způsob připojení a druh kabeláže.

Top řešení

Pro ty nenáročnější klienty jsou k dispozici služby prestižního pražského showroomu VOIX, který domácí kina připravuje přímo na míru. V takovém situaci si zákazník sám navrhuje své vybavení na základě preferencí, prostor a ostatních důležitých faktorů, což přímo domlouvá s personálem. Koupi samozřejmě předchází detailní rozhovor, ve kterém se musí ujasnit několik záležitostí. Tím nejdůležitějším je samozřejmě prostor, který máte pro domácí kino vyhrazený, a zdali se zde nachází okna. Důležitým aspektem je také izolace. Bude se místnost posléze izolovat od ostatních místností, aby například nedocházelo k rušení rodiny či domácnosti?

Lemus HOME Artistic

Co se týče výsledné kvality zvuku, tak je nesmírně důležité provést takzvané akustické měření místnosti. Tento krok se dá samozřejmě vynechat, ale pro dosažení vynikajícího výsledku je zkrátka nezbytný. Z naměřených frekvencí a akustických hodnot se posléze provádí návrh úprav místnosti tak, aby nabízela prvotřídní akustiku. V tom může být nápomocen estetický, akustický sádrokarton, případně jiné akustické obložení. Hlavní slovo má v tomto každopádně pořád zákazník, který v závislosti na představě může celou situaci probrat s Cinema Designérem. Vše se každopádně netočí jen kolem zvuku. Kino je totiž společenskou záležitostí, a je proto na místě probrat i počet křesel, vzdálenost od projekce a podobně. Pohodlné místo pro sezení je alfou a omegou každého kina, toho domácího nevyjímaje.

S tím přirozeně souvisí i světelná dekorace. Jedná se o další nezbytnou součástí místnosti, s jejíž pomocí můžeme místnost s domácím kinem rázem proměnit do módu relaxační místnosti. Nesmí samozřejmě chybět i nejdůležitější část celé skládačky – kvalitní televizor či povrch projekčního plátna. Přesně proto je nutné prodiskutovat možnosti u typu projekční techniky, správně vypočítat uhlopříčku, či zohlednit vzdálenost a pozorovací úhly. V poslední řadě se také musí vyřešit, z jakého zdroje se zákazník na filmy kouká nejčastěji. To je totiž potřeba zohlednit při výběru ostatní techniky pro maximální požitek.

Dnes nejčtenější

.