Zavřít reklamu

Pokud patříte mezi majitele Macu či MacBooku s procesorem Intel, tak s největší pravděpodobností víte, že si na něj můžete nainstalovat operační systém Windows. Inženýři v Applu přesně pro možnost instalace Windows připravili speciální utilitu, která se nazývá Boot Camp. Pokud Windows přes Boot Camp nainstalujete, tak se do něj můžete kdykoliv přepnout – stačí restartovat Mac a systém vybrat. Občas se ale může stát, že se po instalaci Windows začne tento systém po startu zařízení automaticky spouštět namísto macOS. V tomto článku si ukážeme, jak tomu předejít.

Na Macu se po instalaci automaticky spouští Windows: Jak tomu předejít

Jestliže jste se ocitli v situaci, kdy se na Macu nemůžete dostat do macOS, jelikož se pořád načítá jenom Windows, tak rozhodně nevěšte hlavu – proces spuštění macOS je jednoduchý. Stačí, abyste zařízení opět restartovali, a poté při opětovném načítání zařízení podrželi klávesu Option (Alt). Po chvilce se zobrazí menu, ve kterém už budete moci start macOS zvolit. Pokud byste však provedli opětovný restart, tak nejspíše opět „naskočí“ Windows. Níže naleznete postup, pomocí kterého lze výchozí operační systém přenastavit, v tomto případě z Windows na macOS.

  • Prvně je nutné, abyste na Macu v macOS klepnuli vlevo nahoře na ikonu .
  • Jakmile tak učiníte, tak z menu, které se zobrazí, vyberte možnost Předvolby systému…
  • Tímto se otevře nové okno, ve kterém najdete veškeré sekce pro správu předvoleb.
  • V tomto okně nyní najděte a klepněte na sekci s názvem Startovací disk.
  • Nyní se vám zobrazí veškeré startovací disky se systémy, které jsou na Macu k dispozici.
  • Pro změnu priority operačních systémů klepněte prvně vlevo dole na ikonu zámkuautorizujte se.
  • Nyní klepněte na disk a systém, který chcete prioritně spustit, čímž dojde k označení – v našem případě macOS.
  • Nakonec stačí klepnout dole na tlačítko Restartovat… a akci potvrdit.

Jakmile se Mac restartuje, tak se namísto Windows klasicky načte operační systém macOS. Zvolený operační systém se bude automaticky spouštět do té doby, dokud svou volbu nezměníte. Samozřejmě si můžete naopak nastavit, aby se na Macu namísto macOS automaticky spustil Windows – záleží jen na vašich preferencích.

Dnes nejčtenější

.