Zavřít reklamu

Operační systém macOS, dříve nazývaný jako Mac OS X, dosáhl ve středu 24. března dvaceti let od svého vydání. A i když už ve firmě Scott Forstall, který byl mnohými považovaný za druhého Steva Jobse, nefiguruje od roku 2012, i tak si neodpustil příspěvek v sociální síti Twitter, ve kterém nejen že systému přeje šťastné narozeniny, ale i vzpomíná, jak jej Steve Jobs pojmenoval. 

„Stále si pamatuji, když jsme tě pojmenovali. V malé místnosti v IL1. Když Steve sekl velké X na zeď a usmál se. Podívejte se, jak daleko jste od mladého geparda došli,“ řekl Forstall. První systém Mac OS X nesl totiž označení Cheetah. Poté následovaly další velké kočky, jako Puma, Tiger, Leopard nebo konečně i Lion, který v roce 2011 konečně přinesl do desktopového operačního systému Applu češtinu.

Mac OS X 10.0 byl radikálním odklonem od klasického Mac OS. Představil zcela novou kódovou základnu oddělenou od systému Mac OS 9 a všech předchozích operačních systémů Applu a měl nové unixové jádro Darwin, které obsahovalo nový systém správy paměti. Aktuální macOS Big Sur už nepatří do řady X, protože se jedná o prvního zástupce verze 11.

Scott Forstall pracoval pro společnost NeXT od roku 1992, kde se také seznámil se Stevem Jobsem. Ten se do Applu vrátil v roce 1997 a Forstalla vzal s sebou. Apple nicméně musel NeXT koupit. V Applu se poté v roce 2003 stal senior viceprezidentem softwaru a od roku 2005 se podílel na vývoji iPhonu. Díky tomu, že byl u jeho zrodu, je také Forstall považován za „otce iOS“. V roce 2006 se také ujal vedení vývoji Mac OS X.  Společnost opustil v roce 2012 a to po kontroverzi, kterou vyvolaly Apple Mapy. Ty v systému iOS nahradily řešení od Googlu, jenže trpěly velkou chybovostí ve svých podkladech. Na jeho místo tak nastoupil Craig Federighi, který vede softwarovou sekci společnosti Apple dodnes. 

Dnes nejčtenější

.