Zavřít reklamu

V dnešním testu se podíváme na aplikaci PDFelement Pro, která by měla pokrýt naprosto všechny potřeby uživatelů operačního systému iOS (ale i iPadOS a macOS), kteří potřebují pracovat se soubory formátu .pdf. Aplikace slouží jako čtečka, editor a anotační nástroj v jednom. Její nová verze nabídne zcela nové uživatelské rozhraní a více funkcí. Pojďme se na ní podívat v detailu.

Co je nového?

Nová verze PDFelementu Pro od vývojáře Wondershare přináší hned několik velmi užitečných funkcí, které vám usnadní manipulaci s jakýmikoliv .pdf soubory. Mezi nejzásadnější novinky této verze patří podpora pro 12 jazykových mutací, podpora pro sdílení účtu s iPadOS verzí aplikace a tudíž snadnému přechodu mezi jednotlivými zařízeními a rozšíření funkcionalit o podporu Cloudového ukládání, podporu pro Apple Pencil při editaci, fulltextové vyhledávání obsahu v dokumentech, podporu pro tmavý zobrazovací režim, vylepšené rozhraní pro multitasking (zejména ve verzi na iPadOS) a mnoho dalších ergonomických prvků, které interakci s editorem posouvají výrazně vpřed.

Základní funkce

PDFelement Pro pochopitelně nabízí celou řadu základních editačních funkcí, díky kterým je možné upravovat jak texty, tak obrázky, využívat funkce rozpoznávání fontů či kompletní vizuální podobu textů včetně manipulace s jednotlivými textovými bloky. Velmi důležitou funkcí je také podpora pro zobrazování a editování různých .pdf dotazníků, které u lecjakých jiných editorů či prohlížečů nefungují správně, nebo vůbec. Samozřejmostí je pak také široká škála možností zvýraznění či podtrhávání textu či jednotlivých obrázků.

Editor obsahuje funkce pro optimalizaci .pdf souboru z hlediska velikosti, umí také vyexportovat uzamčený soubor (pdf flattening), uzamknout exportovaný soubor heslem či jej sdílet různými způsoby od mailu, přes cloudová úložiště až po tisk.

Ovládací prvky

Ovládání aplikace je poměrně intuitivní. Základní editační prvky jsou rozdělené do 3 skupin a to zvýrazňování, textový editor a obrázkový editor. Po aktivaci libovolné skupiny se objeví řádek s jednotlivými nástroji, které se klepnutím na ně aktivují a delším stiskem se zobrazí jejich nastavení a možnosti, které nabízí poměrně širokou paletu voleb.

Samotná manipulace s jednotlivými bloky textů, poznámek, grafických úprav či obrázků je pak velice snadná díky přesně integrovanému Drag&Drop rozhraní. Umísťování, přesouvání či změny velikostí jednotlivých elementů je tak velice jednoduché.

Podpisy

Aplikace podporuje vkládání podpisů, které je možné předdefinovat a následně využívat kde je potřeba. Je možné vytvořit buď dočasný podpis který bude dostupný jen při editaci jednoho konkrétního souboru, nebo trvalý, který se uloží do knihovny a bude dostupný vždy. Trvalý podpis je možné mít uložený vždy jen jeden.

Souborový systém

Editor obsahuje vlastní souborový systém se složkovou strukturou, širokými možnostmi sdílení a označování jednotlivých souborů a sdílení souborové knihovny s jinými zařízeními propojenými se stejným uživatelským účtem. Aplikace podporuje funkci slučování .pdf souborů, kterou velmi dobře známe například z Finderu. Při vytváření nových .pfd souborů aplikace PDFelement Pro umí pracovat se širokou škálou výchozích souborových formátů, mezi které patří  bmp, jpg, png, tif, gif, pcx, tga, exif, fpx, psd, cdr, pcd, dxf a další.

Skenování souborů

Další funkcí je skenování a vytváření .pdf souborů z oskenovaných dokumentů. Tato funkcionalita funguje velmi dobře, obzvláště za dobrých světelných podmínek, kdy aplikace sama rozezná snímaný list papíru/dokument a ve vhodnou chvíli jej sama vyfotí (automatickou funkci je možné vypnout, stejně tak jako je možné zapnout funkci pro vícenásobné snímání). Naskenované dokumenty je možné dále editovat, nefungují v nich však některé funkce jako je rozpoznávání textu či editace textových/obrazových bloků.

Ceny

Aplikace funguje v bezplatném režimu, jen při ukládání .pfd souborů přikládá vlastní vodoznak. Ten zmizí v případě zakoupení licence, která stojí od 139 Kč měsíčně, až po roční předplatné za 859 Kč pro iOS verzi. Jak již padlo výše, aplikace je dostupná také pro iPady ale i pro Macy, přičemž licence na všechny tři platformy stojí 569 Kč měsíčně a 2 550 Kč ročně. K dispozici je také verze pro operační systém Windows, jejíž zahrnutí do uživatelské licence opět výslednou cenu trochu navýší. Pokud hledáte silný pdf editor nejen pro iPhone, ale i pro iPad (na který dává o něco větší smysl), PDFelement Pro nabízí širokou paletu funkcí a především velmi dobře se s ním pracuje.

  • iOS/iPadOS verzi aplikace si můžete stáhnout zde.
  • macOS verzi aplikace si můžete stáhnout zde.

Dnes nejčtenější

.