Zavřít reklamu

Pokud jste si na váš Mac někdy nainstalovali Boot Camp, popřípadě pokud jste někdy spouštěli rozdílnou verzi macOS z externího disku, tak zajisté znáte tzv. Startup Manager, potažmo možnosti po spuštění jablečného počítače. V rámci těchto možností se zobrazují veškeré dostupné disky, ze kterých je možné spustit operační systém. Klasicky pro zobrazení možností musíte při startu podržet tlačítko Option, pokud tak neučiníte, tak se systém spustí klasickým způsobem. Pokud byste chtěli nastavit, aby se Startup Manager objevil po každém spuštění Macu automaticky, tedy bez nutnosti držet Option, tak jste tady naprosto správně – ukážeme si, jak na to.

Jak na Macu nastavit, aby po zapnutí vždy zobrazil možnosti spuštění

Chcete-li na vašem macOS zařízení nastavit, aby se vždy po zapnutí zařízení zobrazil Startup Manager, za kterého je možné si vybrat startovací disk, tak je nutné tuto předvolbu nastavit v rámci Terminálu. Postupujte následovně:

  • Prvně je nutné, abyste na vašem Macu spustili aplikaci Terminál.
    • Tuto aplikaci najdete v Aplikacích ve složce Utility, anebo ji spustíte pomocí Spotlightu.
  • Jakmile Terminál spustíte, tak se zobrazí malé okno, do kterého se vkládají příkazy.
  • Nyní je nutné, abyste si zkopírovali příkaz, který přikládám níže:
sudo nvram manufacturing-enter-picker=true
  • Po zkopírování příkazu se přesuňte do Terminálu a příkaz zde vložte.
  • Jakmile příkaz vložíte, tak provedení příkazu potvrďte klávesou Enter.
  • Nyní musíte do okna Terminálu zadat heslo k vašemu administrátorskému účtu.
    • Heslo se v tomto případě píše „naslepo“, nezobrazují se hvězdičky jakožto znaky.
  • Po zadání hesla stiskněte ještě jednou klávesu Enter, čímž se příkaz provede.

Jestliže jste vše provedli pomoci výše uvedeného postupu a zároveň jste zadali správné heslo, tak jste celý proces provedli úspěšně. Nyní, kdykoliv provedete spuštění vašeho Macu, tak se automaticky před startem systému zobrazí Startup Manager, ve kterém si můžete nastavit, z jakého disku se operační systém spustí. Berte na vědomí, že celý tento postup funguje jen na jablečných počítačích s procesory Intel. Pokud tedy máte Apple Silicon, příkaz vám fungovat nebude. Jestliže byste chtěli nastavení vrátit do původní podoby, tedy aby se Startup Manager po spuštění zařízení nezobrazoval, tak do Terminálu vložte a potvrďte příkaz, který přikládám níže.

sudo nvram manufacturing-enter-picker=false

Dnes nejčtenější

.