Zavřít reklamu

Vývojáři stojící za populárním (nejen) macOS antivirem Malwarebytes zveřejnili svůj tradiční State of the Malware Report za uplynulý rok. Ten se týká především přehledu o tom, kolik Malwarebyte zachytil za uplynulý rok útoků na různé počítačové a mobilní systémy. Porovnání s předešlým měřením ukazuje na poměrně rapidní pokles útoků na platformě macOS, jejíž uživatelé se tedy mohou cítit „bezpečněji“.

Dle vlastní statistiky antivir a antimalware program Malwarebytes v roce 2019 zachytil celkem 120 855 305 útoků nebo jiných rizik namířených na uživatele, kteří měli tento program nainstalovaný. Za rok 2020 bylo toto číslo o 38% nižší, tedy 75 285 427. Pokud se na tato data podíváme detailněji, výrazně ubylo útoků na běžné uživatele. Naopak meziročně vzrostl nárůst na klienty z profesního/business segmentu, který se může týkat značného přesunutí pracovní komunikace a celkové aktivity do online prostoru kvůli Covidu 19.

Co se týče identifikovaných nástrojů, výrazně poklesly detekce adwaru a dalších potenciálně nechtěných programů. Naopak malware jako takový byl na vzestupu a jeho četnost v rámci útoků meziročně vzrostla o 61%. I přesto tvořily malware útoky jen 1,5% ze všech útoků na platformě macOS, za zbylých 98,5% se postaraly různé formy adwaru, phishingu a dalších metod, mezi které patří i různé „čistící“ a „zrychlovací“ aplikace jako MacKeeper, MacBooster a podobné aplikace, které nabízí „zaručené“ řešení na (leckdy) neexistující problémy.

Tyto nechtěné a škodící aplikace se postaraly o celkem 76% ze všech detekcí, o 22% pak již zmiňovaný adware. Dle Malwarebytes byl jedním z nejzajímavějších zachycených nástrojů ThiefQuest, který se schovává v instalačních souborech aplikací a programů šířících se prostřednictvím Torrentové infrastruktury. Jde v podstatě o nástroj, který do Macu zavede dnes tak populární ransomware. Detailní informace si můžete prohlédnout zde.

Dnes nejčtenější

.