Zavřít reklamu

Vývojář prvního neoficiálního App Store Cydia žene Apple k soudu. Podle informací deníku The Washington Post žaluje Apple na základě obvinění z omezování konkurence, a to konkrétně na poli distribuce iOS aplikací, na kterou má Apple dle tvůrce Cydie nelegální monopol.

Podle zprávy The Washington Postu žalobce tvrdí, že pokud by Apple nedržel nad distribucí iOS aplikací monopol pomocí svého App Store, měli by uživatelé více možností, odkud si do svého zařízení instalovat aplikace. To samé by pak platilo i pro vývojáře, kteří by si mohli sami vybrat, na jaké platformě své aplikace publikují. Aby si přitom v současnosti mohli uživatelé instalovat aplikace z jiných zdrojů, musí mít na svém iOS zařízení provedený jailbreak, s nímž však dochází mimo jiné k prolomení záruky. Stejně tak je to i v případě stahování aplikací z Cydie – tento neoficiální app store přitom existoval ještě dávno před tím, než Apple vydal svůj vlastní. Od té doby však popularita neoficiálních platforem logicky prudce klesla. „Je to váš telefon a vy byste měli mít možnost dělat s ním cokoli, co uznáte za vhodné,“ řekl zakladatel Cydie Jay Freeman pro The Washington Post.

Ke kauze se již vyjádřil i Apple, a to prostřednictvím svého mluvčího Freda Sainze. Podle něj se společnost bude žalobou zabývat, obvinění z monopolního chování však odmítá. Odkazuje na to, že Apple soutěží v distribuci aplikací s Androidem, přičemž App Storu využívá jako řešení pro zajištění ochrany svých uživatelů.

Jak soudní spor, v němž mimochodem Cydii zastupuje stejná společnost, která pomáhala Samsungu v jeho patentové válce s Applem, dopadne, to zatím nelze předejímat. Protitrustových žalob se však Applu na stole v posledních měsících hromadí více a více, a to jak od soukromých společností jako v tomto případě, tak i od státních aktérů – zejména pak v čele se zeměmi Evropské unie a Spojenými státy.

Dnes nejčtenější

.