Zavřít reklamu

Těsně před koncem roku musí jeden z předních dodavatelů Applu, tchajwanská společnost Wistron Infocomm Manufacturing, řešit ve své továrně v Indii velkou nepříjemnost. Práce v ní nejenže stojí, ale zcela určitě hned tak pokračovat nebudou. Důvodem je její zdevastování nespokojenými zaměstnanci, kteří kvůli dlouhému odkládání vyplacení výplaty vzali spravedlnost do svých rukou a na továrně si vybili svou frustraci. 

Podle dostupných informací se ze zhruba 15 tisíc zaměstnanců zúčastnila devastace továrny zhruba třetina z nich. Kromě zničení areálu si měli naštvaní zaměstnanci odnést z fabriky i nové iPhony a další elektroniku, kterou se zřejmě budou nyní snažit zpeněžit. I kvůli rabování se tak celková škoda vyšplhala na zhruba 1,3 miliardy korun, které provozovateli továrny nikdo samozřejmě nevyplatí – tím spíš, pokud se prokáže, že byli zaměstnanci svým způsobem v právu  a opravdu nedostali čtyři měsíce zaplaceno. Právě podivné platební praktiky si takřka 100% prověří i samotný Apple, který se snaží svůj dodavatelský řetězec z hlediska dodržování lidských i pracovních práv co možná nejlépe monitorovat. 

Jaké přesně iPhony byly z továrny odcizeny sice v tuto chvíli bohužel není jasné, jelikož se však podle dostupných informací ve Wistronu vyrábí i nejnovější iPhony 12, pravděpodobně měli zaměstnanci spadeno právě na ně. Jejich zpeněžení je totiž samozřejmě s ohledem na to, že vyšly teprve nedávno, pořád velmi solidní, byť je otázkou, zda nakonec takto získané modely Apple na dálku nezablokuje. 

Dnes nejčtenější

.