Zavřít reklamu

Na včerejší vydání první veřejné verze operačního systému macOS Big Sur nebude Apple vzpomínat v žádném případě v dobrém. Jablíčkáři jej totiž začali stahovat v tak obřím množství, že kvůli tomu v noci zkolabovaly servery Applu zajišťující funkčnost celé řady služeb. 

Mnozí jablíčkáři si od vydání Big Suru stěžovali na jeho velmi pomalé stahování, kvůli kterému jim Macy hlásily například i nutnost vyčkat několik dlouhých dní. Pomalé stahování vygradovalo kolem 22:30 večer, kdy se servery Applu zajišťující updaty systému zcela zhroutily a proces rozšířování Big Suru se tím zastavil. Krátce na to vypověděly službu i servery zajišťující funkčnost Apple Card, Apple Pay či Apple Maps. Problémy ale hlásili uživatelé i s iMessage, iCloudem nebo třeba Apple Music. Naprostou většinu těchto problémů záhy Apple potvrdil skrze svou stránků informující o (ne)funkčnosti jeho jednotlivých služeb, na které u celé řady z nich svítila informace “výpadek”. 

Inženýrům Applu se naštěstí podařilo všechny problémy vyřešit do několika hodin, díky čemuž je už nyní stahování macOS Big Sur i funkčnost služeb v čele s Apple Pay, které je v dnešní koronavirové době na obrovském vzestupu, bezproblémové. Obecně se nicméně dá říci, že je celá situace obrovským překvapením, protože je Maců na světě o poznání méně než iPhonů, ale s rozšiřováním systému iOS podobné problém nebývají, byť je datový tok mnohnásobně větší. Buď se tedy na serverech Applu projevila dosud neodhalená chyba, nebo zkrátka zájem o nový operační systém těžce podcenil. 

Dnes nejčtenější

.