Zavřít reklamu

I Applu občas přeteče onen pověstný pohár trpělivosti. Možná takto by se dalo popsat přerušené partnerství s tchajwanskou společností Pegatron, jež je výrobcem produktů pro jablečnou společnost – zejména pak iPhonů a Apple Watch.

Podle Bloombergu Apple už před několika týdny zjistil, že Pegatron falšuje papírování, aby zakryl porušování sjednaného kodexu Applu pro dodavatele. Pegatron nutil studenty pracovat přesčasy a v noci, což Kodex Applu společnosti nedovolil. Zároveň měli studenti vykonávat práci, která nesouvisí s jejich oborem. Vše potvrdil samotný Apple. „Jednotlivci v Pegatronu odpovědní za porušování našich pravidel se snažili našim způsobům dohledu unikat po mimořádně dlouhou dobu,“ stojí v prohlášení.

Sám Pegatron uvedl, že k porušování pravidel došlo ve školních areálech Šanghaje a Kunshanu ve východní Číně. Společnost vinu přiznala a dodala, že již byl ukončen pracovní poměr s manažerem, který dohlížel na program studentů. „Po zjištění těchto skutečností jsme okamžitě studenty odebrali z výrobních linek a učinili nezbytná opatření. Dále jsme poslali studenty do jejich škol či domovů s náležitou kompenzací za újmu, která jim vznikla nebo mohla vzniknout,“ řekli k věci zástupci Pegatronu. Ačkoli se neočekává, že by tato nepříjemnost mohla mít dopad na současnou výrobu iPhonů, v budoucnu by to mohlo být jinak, jelikož Apple nucenou práci netrpí. Ostatně Pegatron podobné potíže neřeší prvně. V roce 2013 měla tchajwanská společnost podobný problém. Tehdy šlo rovněž o přesčasy studentů a dále o nedoplatky za jejich práci.

Dnes nejčtenější

.