Zavřít reklamu

Apple si zřejmě špatně ohlídal některé aplikace v Rusku. Společnosti Sony Music Entertainment, Universal Music a divize společnosti Warner podaly žalobu kvůli třem hudebním aplikacím v ruském App Storu, a to kvůli údajnému porušování autorských práv.

Roman Lukyanov, jenž je šéfem jedné z advokátních kanceláří specializující se na autorské právo, řekl, že žaloba byla podána 1. října tohoto roku, přičemž jako žalovanou stranou byla uvedena společnost Apple. Jedna z aplikací zvaná PewPee: Music Player nabízí uživatelům podobné funkce jako Spotify. Uživatel se v tomto případě bezplatně zaregistruje a má přístup k obsáhlému katalogu hudby, přičemž je umožněno tyto skladby i stahovat a poslouchat je offline. Není však jasné, odkud aplikace hudbu získává. Aplikace má i webové rozhraní, v tomto případě lze vidět URL, odkud se MP3 soubory stahují. Žalobci mají tedy za to, že na obdobném principu funguje i mobilní aplikace. Další aplikace je iMus, která umožňuje streamovat hudební stopy stažené z YouTube, které jsou ovšem proložené reklamami. Třetí aplikace Music Downloader & Player nabízí totéž, co iMus, ovšem s možností stahovat a poslouchat offline. Uživatelé zde mohou také platit předplatné, aby se vyvarovali reklamám.

Žaloba je reakcí na zákon, jenž v Rusku vešel v účinnost 1. října. Jeho cílem je možnost rychle odstranit z internetových obchodů aplikace, které nějakým způsobem zavání pirátstvím. Pokud se prokáže, že tomu tak je, Apple s nejvyšší pravděpodobností trio aplikací odstraní.

piratska aplikace
Zdroj: Apple App Store

Dnes nejčtenější

.