Zavřít reklamu

Pokud jste se nedávno rozhodli (anebo se teprve rozhodujete) provést aktualizaci operačního systému macOS na verzi 10.15 Catalina, tak se vám na ploše může objevit složka Přemístěné položky. Mnoho uživatelů po aktualizaci nemá ani nejmenší páru o tom, co tato složka vlastně znamená, a proč se v ní nachází nějaké soubory. Při aktualizaci na macOS 10.15 Catalina, a s největší pravděpodobností i na budoucí verze macOS, dochází ke kompletní kontrole všech vašich souborů. Kontrola všech souborů a dat má zaručit, že jsou data platná, ověřená, nepoškozená, a že nacházejí se na správných místech. Pokud dojde k vyhodnocení toho, že se některé položky nenachází na správných místech, tak se objeví právě v této složce.

Mnoho uživatelů se po aktualizaci z této složky zhrozí – jedná se totiž o složku, která se na ploše před aktualizací nenacházela, a navíc k tomu má vcelku hrůzostrašný název. Pravdou však je, že se rozhodně není čeho bát. Pro detailnější vysvětlení – macOS 10.15 Catalina je první verzí macOS, u které je nutné využít souborový systém APFS. Jednou ze skvělých funkcí souborového formátu APFS je, že dokáže veškerá data oddělit od systému a přesunout je na vlastní oddíl (což je důvod, proč v Diskové utilitě můžete vidět oddíly Macintosh HD a Macintosh HD – data). Operační systém, který je uložen na oddílu Macintosh HD, je poté nastaven pouze pro čtení – tímto chce Apple zabránit tomu, aby uživatel mohl nějakým způsobem odstranit či pozměnit systémové soubory, kdy by mohlo dojít k nefunkčnosti či zhroucení celého macOS. Pro klasické uživatele se tedy nejedná o absolutně žádnou změnu. Právě při zmíněném přenosu souborů na nový oddíl Macintosh HD – data nemusel systém macOS u některých dat vědět, kam přesně je má zařadit – a proto je uložil do složky Přemístěné položky. V tomto případě je lepší, abyste si soubory přemístili na správné místo sami, než aby systém data uložil někam, kde byste je nenašli.

Nejčastěji v této složce najdete pouze konfigurační či systémové soubory – jen zřídka zde najdete nějaké dokumenty, fotografie či jiná osobní data. Pokud se tedy složka na vaší ploše po aktualizaci objeví, tak ji rozklikněte a zkontrolujte, že se v ní nenachází žádná osobní data. Pokud nachází, tak si je přesuňte na jiné místo, a poté proveďte odstranění celé složky, v opačném případě složku Přemístěné soubory chyťte a přesuňte je do koše. Vzhledem k tomu, že se již za několik málo dní dočkáme představení macOS 10.16, tak je tato informace opět vcelku aktuální. Mnoho vývojářů i klasických uživatelů totiž po představení ihned novou verzi macOS 10.16 v beta verzi instaluje – a právě po této aktualizaci se může složka Přemístěné položky na ploše opět objevit.

Dnes nejčtenější

.