Zavřít reklamu

Facebook je velice kontroverzní platformou, která to poslední dobou oprávněně schytává ze všech stran. Zatímco jedni si stěžují, že nepotírá nenávistné projevy a v podstatě jim dává volný průchod, druzí naopak zdůrazňují neustálé blokování „nepohodlných“ účtů a silnou cenzuru, která na platformě vládne. Ať už má pravdu jedná, či druhá strana, nejnovější incident jasně naznačuje, že něco není v pořádku. Za nahranou historickou fotku Winstona Churchilla totiž mnoho lidí dostalo nemilosrdně ban a až na 30 dní jim byla zakázána možnost cokoliv sdílet či publikovat.

Churchil
Fotka, která leží Facebooku v žaludku

Ve Spojených státech zuří násilné protesty kvůli smrti George Floyda, jenž byl zabit při nepřiměřeném policejním zásahu Derekem Chauvinem, jedním ze zasahujících policistů. To by se vzhledem k situaci a aktuálnímu stavu dalo ještě více méně pochopit, ale co už člověka se zdravým úsudkem zarazí je neustálé rabování, vypalování a ničení, které je v mnoha městech na denním pořádku. Demonstrace a protesty se navíc rychle rozšířily i do dalších zemí, včetně Velké Británie. Jak ve Spojených státech, tak také v Anglii si radikální protestující vzali na paškál i sochy historických osobností, jež se jim dostaly do hledáčku. Tato umělecká díla tak následně končí zdemolována, zvandalizovaná, nebo v horším případě pod vodou, jak se to stalo několika tehdejším otrokářům.

Pravděpodobně nejzrůdnějším incidentem posledních dní je ale demolice několika soch Winstona Churchilla, který je označován za rasistu, a to nejen kvůli jeho nevybíravým výrokům, ale hladomoru v Bengálsku v roce 1943. Řada lidí s tímto nemístným chováním pochopitelně nesouhlasí, a aby památku tohoto významného vojevůdce a bývalého státníka Velké Británie uctila, vystavila si na Facebook jeho podobiznu, respektive historickou fotku, kde Churchill drží legendární samopal Thompson. Jak se ale ukázalo, Facebooku se tento přístup příliš nelíbí, a tak se rozhodl odvážlivcům udělit 30denní blokaci příspěvků a veřejných publikací. O tom se konec konců přesvědčil i majitel komunikační agentury C&B Tomáš Jirsa a podobně skončila i celá řada dalších lidí. Co na nekompromisní přístup Facebooku říkáte?

Dnes nejčtenější

.