Zavřít reklamu

Pokud patříte mezi vlastníky Maců, které disponují portem Thunderbolt, tak byste se měli mít na pozoru. Podle posledních zpráv bylo totiž zjištěno, že tento konektor, za kterým stojí především Intel, trpí hned několika bezpečnostními chybami. Chyby se týkají všech Maců, které disponují Thunderboltem – tedy každý Mac 2011 a novější, včetně nejnovějších modelů z roku 2020. Je jedno, zdali má váš Mac starší „klasický“ Thunderbolt, anebo Thunderbolt 3 port, jenž vychází z konektoru USB-C – zasaženy jsou doopravdy všechny modely.

Tyto bezpečnostní chyby umožňují potencionálním útočníkům získat přístup k datům ze zařízení, a to i tehdy, když je vypnuté a zároveň šifrované. Na všech sedm chyb, které se Thunderboltu týkají, přišel bezpečnostní výzkumník Björn Ruytenberg. Ten také zveřejnil celkově devět možností, s jejichž pomocí lze chyb zneužít. Pro upřesnění Ruytenberg uvádí, že jsou tyto chyby zneužitelné v plné míře tehdy, pokud má uživatel spuštěný Boot Camp, v případě macOS je poté zneužitelná jen část chyb. Björn o všech těchto chybách informoval jak Intel, tak Apple. Bohužel však podotýká, že jsou všechny chyby součástí řídících čipů Thunderboltu, a tak jednoduše neexistuje softwarová možnost, díky které by se tyto bezpečnostní chyby dalo opravit.

Jak jsem zmínili výše, tak se Björn Ruytenberg podělil i o celkově devět postupů, se kterými lze chyby zneužít. Jejich kompletní znění zde samozřejmě uvádět nebudeme, ale ve skutečnosti se doopravdy nejedná o nic složitého – tedy pro zručného „ajťáka“. Intel se už po dobu několika dlouhých měsíců (či dokonce i let) potýká s nespočtem různých problémů, jenž se týkají (nejen) jeho procesorů. Ty jsou plné bezpečnostních chyb a oproti konkurenci mají nízký výkon. Fakt, že navíc k tomu jejich TDP přesahuje 130 W a nelze je prakticky uchladit (thermal throttling), nemusíme ani zmiňovat. Intel bohužel před nějakou dobou zpohodlněl a nestihl nastoupit na jedoucí rychlík v podobě AMD, který je nyní snad na všech polích lepší. Pokud k tomu všemu navíc „připočteme“ tyto bezpečnostní chyby týkající se Thunderboltu, tak se může jednat o zkázu, potažmo začátek konce celého Intelu.

Dnes nejčtenější

.