Zavřít reklamu

Sony na dnešní konferenci představilo hardwarové specifikace herní konzole PlayStation 5. Pokud se mezi našimi čtenáři tedy nachází vášniví hráči, které kromě Applu zajímá také právě Sony, tak se pohodlně usaďte a přečtěte si tento článek, ve kterém zjistíte vše, co jsme se na dnešní „konferenci“ o Sony PlayStation 5 dozvěděli.

Hned na začátek je třeba podotknout, že ona „konference“ ani nebyla tak konferencí, jako spíše předtočeným videem, ve kterém se nacházely dokonce i falešné stíny lidí. Celou dobu, tedy jednu hodinu, zde prezentoval Mark Cerny, který je považován za architekta PlayStationu 5. Nutno podotknout, že obyčejným hráčům a lidem, kteří se tolik o technologie nezajímají, tento stream nic neřekl. Nechyběl v něm popis snad každého milimetru chystaného PlayStationu 5 – a lidé, kteří tohle představení komentovali, rozhodně nezůstali bez reakcí. Celou dobu se na streamu objevovaly komentáře, ve kterých lidé svou nespokojenost často projevovali. Prakticky každý druhý komentář se týkal toho, že je představení nudné a nepřínosné. Jednalo se tak spíše o perfektní prezentaci určenou pro investory a vývojáře, než pro obyčejné lidi.

Jaké základní informace jsme se tedy o hardwaru PlayStationu 5 dozvěděli? Co se týče disku, dočkáme se SSD o maximální velikosti 825 GB s rychlostí čtení až 5.5 GB/s. V případě pamětí RAM se můžeme těšit na „dvojitou porci“ oproti PS4, tedy 16 GB GDDR6 pamětí. Jádrem PlayStationu 5 poté bude osmijádrový procesor Zen 2 od AMD, který poběží až na 3.5 GHz. Architektura GPU poté bude RDNA 2 a samotná grafická karta bude pracovat na frekvenci až 2.23 GHz, poskytne výkon až 10.28 TFLOPs a nabídne 36 CU. Uživatelé si budou schopni dokonce rozšířit paměť pomocí NVMe SSD, nesmí však počítat s tím, že ihned po vydání PS5 budou veškeré SSD podporovány. Externě poté budete schopni k PS5 připojit klasický hard disk pomocí USB a zároveň se dočkáme 4K UHD Blu-ray optické mechaniky.

Dnes nejčtenější

.