Zavřít reklamu

Máte v posledních měsících pocit, že potkáváte čím dál více lidí s iPhony v rukou? Pak vězte, že se nejedná jen o pocit. Obliba jablečných telefonů totiž v Evropě – respektive na klíčových evropských trzích – v uplynulém čtvrtletí opět mírně povyrostla, díky čemuž zde podíl iOS v rámci mobilních operačních systémů atakuje 25 %. 

Podle průzkumu analytické společnosti Kantar se podíl systému iOS a tedy i iPhonů na pěti největších evropských trzích čítajících Německo, Velkou Británii, Francii, Itálii a Španělsko meziročně zvýšil o 1,6 % a nyní dosahuje 24,3 %. V ostatních evropských zemích je pak růst obliby iPhonů dle všeho podobný, byť k nim přesná data k dispozici bohužel nejsou. Lví podíl má na této skutečnosti mít především velká obliba iPhonu 11, který se dle slov Applu prodává po celém světě jako na běžícím páse a od svého představení je suverénně nejžádanějším iPhonem v nabídce Applu. Popularita iPhonů však v posledním čtvrtletí nerostla jen v Evropě. Skvělých výsledků Apple dosáhl i v USA, Číně, Austrálii a Japonsku. V USA vzrostl podíl iOS na trhu o 4,4 % na parádních 47,2 %, v Číně poposkočil podíl o 1,8 % na 21,4 %, v Austrálii o 3 % na 43,7 % a v Japonsku dokonce o 5,8 % na 52,5 %. 

Analytici se kromě růstu zastoupení iOS mezi mobilními operačními systémy zaměřili i na prodeje jednotlivých iPhonů. Zjistili například to, že v uplynulém čtvrtletí tvořily iPhony 11 a 11 Pro v Evropě a USA celou polovinu všech prodaných iPhonů, což je jen pro zajímavost o 14 % více, než kolik si předloni připsaly modely XS, XS Max a XR dohromady. Loňské modely se tedy Applu povedly skutečně na výbornou. Zda se mu na ně podaří navázat letos ukáže až čas. 

Dnes nejčtenější

.