Zavřít reklamu

Na trhu existuje opravdu velké množství bezdrátových sluchátek za různou cenu. Vybere si tedy opravdu každý a záleží jen na uživateli, kolik peněz je ochoten za sluchátka utratit a co od nich bude požadovat. Společnost Huawei se vytasila s modelem FreeBuds 3, který, jak si povíme níže, má za cíl porazit klasické AirPods. U tohoto modelu společnost láká na slušnou výdrž baterie, čip Kirin A1, bezdrátové nabíjení či technologii ANC. Povedlo se tedy čínskému drakovi sesadit AirPods? Na to se nyní spolu podíváme.

Obsah balení a design

Klasicky ale nejprve k obsahu balení, které nebude pro nikoho žádným překvapením. Nalezneme zde sluchátka v nabíjecí krabičce, manuály a nabíjecí USB-C kabel. Pouzdro má na dnešní dobu atypický kruhovitý tvar. Jakmile ale uvidíte jeho design, bude vám okamžitě jasné, odkud vítr vane. Materiál a barva krabičky (testoval jsem bílé provedení) je naprosto totožná s klasickými AirPods, tedy jakási bílá perleť. Materiál je opravdu lesklý, čehož si můžete všimnout i na fotografiích. Modrý tón na některých snímcích je pouze odrazem mé bundy, o žádnou nečistotu se tedy nejedná. Na spodní straně krabičky naleznete USB-C konektor a LED diodu, která indikuje stav nabíjení. Na boku vidíme nenápadné tlačítko, které slouží k párování. Na zadní straně pak logo Huawei v lesklém stříbrném čtverci. Inspirace Applem je znát i na samotných sluchátkách a pokud máte sluchátko v uchu, kdekdo si ho splete s AirPods. Sluchátka FreeBuds 3 jsou ale o pár milimetrů vyšší a vzhledem k tomu, že nožička plynule nenavazuje na samotné sluchátko, i o něco širší. Ostatně design můžete porovnat v galerii na boku odstavce, kde jsem porovnával tato sluchátka s první generací AirPods.

Technické parametry

FreeBuds 3 jsou pecková sluchátka s Bluetooth 5.1 a čipem Kirin A1, vydrží 4 hodiny telefonování nebo hudby. Po vložení do krabičky se nabijí přibližně za hodinu. Stejnou dobu pak trvá nabít krabičku z 0 na 100 % za pomoci USB-C. Krabička dokáže sluchátka nabít přibližně 4x, v kapse si tak nesete 20 hodin hudby nebo telefonování. Velikost měniče je 14,2 mm a frekvenční rozsah od 20 Hz do 20 kHz. Sluchátka dále disponují technologií ANC, redukcí šumu a možností bezdrátového nabíjení.  Hmotnost krabičky i se sluchátky je necelých 58 gramů. Cena sluchátek je 4790 korun. K dostání jsou i v černé barvě.

Párování

Párování sluchátek je velmi snadné a je ještě snadnější, pokud máte smartphone od Huawei. V tomto případě se totiž po otevření krabičky objeví na smartphonu sluchátka samy, což může znát každý, kdo kdy pároval AirPods s iPhonem. Tato funkce funguje díky čipu Kirin A1, který rovněž zvládá eliminovat okolní hluk, pokud s někým telefonujete, nebo již zmíněné ANC, o kterém si ale ještě povíme. Ostatní musí na párování jinou cestou. Postačí otevřít krabičku a stisknout po dobu několika vteřin boční tlačítko, dokud na LED diodě v krabičce nezačne blikat bílá barva. Poté postačí v menu bluetooth nalézt FreeBuds 3. Sluchátka se následně ke smartphonu vždy samy připojí, po vložení do krabičky i samy odpojí.

Aplikace

FreeBuds 3 můžete spravovat i v aplikaci Huawei AI Life, kterou stáhnete ale pouze v Google Play. Po jejím otevření kliknete na Vyhledat nejbližší zařízení a sluchátka se s aplikací ihned spojí. V ní můžete dělat základní věci jako nastavení gest pro poklepání na jednotlivá sluchátka, tedy přeskakování skladeb, pauznutí, spuštění ANC nebo hlasového asistenta. V průběhu testování došla aktualizace, která umožnila odmítnout hovor. Je tedy pravděpodobné, že další funkce ještě dorazí. Dále můžete nastavit možností ANC nebo aktualizovat firmware. Samotná aplikace je v češtině a velmi přehledná. Její vzezření a možnosti můžete vidět v galerii na boku odstavce. Pro iPhone jsem aplikaci nenalezl. Uživatel si tedy musí prozatím vystačit s funkcí pozastavit/spustit a zapnutí ANC. Přeskakovat skladby je tedy třeba za pomoci iPhonu nebo Apple Watch, což je jistě veliká škoda.

Osobní zkušenost

Rok už jsem zvyklý na zvuk AirPods první generace. Ty jsou FreeBudsy 3 dle mého částečně překonány, jelikož zvuk je tak o 20 % hlasitější a čistší. Ovšem s basy je to kříž a víc si jich užijete u Applu. Jinak je ale zvuk u FreeBuds 3 opravdu nadprůměrný – vezmeme-li v potaz cenovku 4790 korun. Středy jsou krásně zřetelné a nenaleznete nedokonalosti ani u hloubek a výšek. Poslouchat hudbu z těchto sluchátek je skutečně radost. Co se ale se zvukem stane, když zapnete ANC? Téměř vůbec nic, bohužel. Občas mám pocit, jako by se hlasitost o pár procent zvýšila, to je ale celé kouzlo. Ono ANC zde opravdu nějakým způsobem funguje. Když máte pozastavenou hudbu a zapnete tuto technologii, hluk za vámi se utlumí a vnímáte převážně děj, který se odehrává před vámi. U poslechu, který je sám o sobě dostatečně hlasitý a dokáže zastínit okolí, to ale nepoznáte. Je třeba mít na paměti, že se jedná o pecková sluchátka. Kdyby byla špuntová, věřím, že budu hovořit jinak. Zde jsem ale přítomnost ANC věru nepochopil.

Co se ale se zvukem stane, když zapnete ANC? Téměř vůbec nic, bohužel.

Někomu může vadit i samotná konstrukce sluchátek. Bohužel patřím mezi ty, kterým AirPods nesedí v uchu úplně dokonale. Vzhledem k designu a velikosti sluchátek od Huawei je tento problém ještě umocněn a sluchátka v uchu „šteluju“ opravdu velmi často. Svůj podíl viny na tom má zřejmě i hmotnost. Sluchátko FreeBuds 3 je totiž oproti AirPods přibližně o 0,7 gramů těžší. Dost mě také mrzí absence technologie, která pozastaví hudbu, jakmile sluchátka vyjmete z uší. Abych to uvedl na pravou míru, ona zde je, ale užijete si ji pouze se smartphony od značky Huawei. Je ale možné, že společnost ji časem přidá v jedné ze svých dílčích aktualizací u jiných smartphonů s Androidem.

S FreeBuds 3 mám i jeden kuriózní zážitek. Jel jsem ve vlaku a měl krabičku i iPhone v jedné kapse. Po vystoupení jsem vytáhl iPhone a s hrůzou zjistil, že se krabička přilepila k displeji stranou, na které je vyobrazeno logo společnosti v kovovém čtverci. Mohlo tedy dojít k nechtěnému crashtestu a jelikož jsem šel zrovna ze schodů, myslím, že by krabička dosloužila. Na displeji mám klasickou fólii, kterou vám na displej nalepí v kdejakém elektru, možná je to tedy i tím. Původně jsem si myslel, že se jednalo o náhodu a krabička se přilepila kvůli nějaké nečistotě. Nicméně v bezpečných podmínkách jsem učinil pokus a dostavil se stejný výsledek. Tedy opatrně.

Huawei FreeBuds 3

Závěr

Pokud jste uživatelem iPhonu, možná budete zklamaní nemožností nastavení gest, sluchátka ale i tak dokáží dobře posloužit. I s tímto omezením si můžete užít skvělý poslech, o což u sluchátek jde. Pokud hledáte zařízení s ANC, které vám vyrazí dech, u FreeBuds 3 se tak nestane, bohužel. Jedná se ale o opravdu povedený kousek, u kterého se vám zvuk zalíbí.

Soutěž pro čtenáře

Sluchátka Huawei FreeBuds 3 běžně stojí, jak uvádíme i výše, 4790 korun. Pro naše čtenáře jen zde ale exkluzivní soutěž. Prvních 10 po zadání kódu „lsafreebuds“ získá sluchátka za cenu 3990 korun. Akce platí ale pouze pro prvních 10 nejrychlejších.

Dnes nejčtenější

.