Zavřít reklamu

Jablečné společnosti se v poslední době daří snad ve všech ohledech a není divu. Nejnovější generace iPhonu zaznamenala rekordní prodejní úspěch, Čína se pomalu probouzí letargie a skupuje telefony od Applu ve velkém a v segmentu služeb utržila společnost více než 50 miliard. Lepší výsledky si kalifornský gigant snad ani nemohl přát a kromě vše těchto důvodů k oslavě si může Apple připsat na seznam ještě jeden další. Nositelná zařízení jako chytré hodinky Apple Watch a sluchátka AirPods se prodávají jako na běžícím páse, díky čemuž jásá jak jablečná společnost, tak dodavatelé.

Ač se dodavatelé Applu často skrývají ve stínech a veškerou smetanu za úspěchy slízne právě jablečná společnost, přesto mají důvod k pořádné oslavě. Například společnost Luxshare Precision Industry těží výhradně z prodejního úspěchu sluchátek AirPods a ač zařízení pouze vyrábí, její akcie se za poslední rok ztrojnásobily. Výrobce dokonce překonal všechny ostatní společnosti v asijsko-pacifickém regionu a právě díky Applu zaznamenal obrovský nárůst objednávek. Konec konců, odvětví jablečných nositelných zařízení za letošní rok povyrostlo o 41% a podle analytiků z banky Credit Suisse dodá společnost do konce roku až 60 milionů kusů. Příští rok by to mělo být 90 milionů a v roce 2021 se celkový počet dodaných kusů vyšplhá na astronomických 120 milionů. Apple je tak za vodou, ta stejně tak dodavatel Luxshare, který zabodoval jak v asijsko-pacifickém, tak v čínském akciovém indexu.

Ostatně, sluchátka AirPods tvořila loni 28 % portfolia společnosti Luxshare Precision Industry a v roce 2020 by se podíl podle analytika Franka He z HSBC mohl vyšplhat až na 50 %. A není divu, Apple si svého výrobce nanejvýš pochvaluje a jedná se údajně o dravého a spolehlivého dodavatele. Přesto to ale vypadá, že Luxsharu exkluzivní smlouva příliš dlouho nevydrží a společnost bude v budoucnosti nahrazena. Důvod je prostý, poptávka po sluchátkách AirPods se zvyšuje a podle nejnovější analýzy musel Apple zvýšit výrobu z jednoho na dva miliony kusů měsíčně. To vedlo ostatní dodavatele, v čele s GoerTek, aby navýšili své kapacity a pokusili se Luxshare Precision Industry nahradit. Uvidíme, jak se nakonec jablečná společnost rozhodne a koho si ve finále zvolí.

Dnes nejčtenější

.