Zavřít reklamu

Že Apple už nějakou dobu pracuje na vlastním automobilu není žádným tajemstvím. Prozatím se však nikomu pod pokličku vývoje nepodařilo pořádně nahlédnout. Víme, že by auto od kalifornského giganta mělo vycházet z projektu Project Titan a teoreticky by se mělo jmenovat jednoduše Apple Car. Zároveň se v některých spekulacích vyskytuje rok 2020, kdy by měl Apple své auto minimálně představit. Pojďme se společně podívat na 3 skvělé vychytávky, které by se v Apple Car měly objevit, a které by mohly mnohé jablečné příznivce určitě nadchnout.

Ultraširokopásmový čip

Ti znalejší z vás určitě postřehli, že se v nové trojici iPhonů nachází nový čip s označením U1. Tento čip využívá ultraširokopásmové technologie, díky které dokáží iPhony velmi přesně určovat polohu jiného produktu se stejným čipem. Nejlépe to lze u nových iPhonů pozorovat u AirDropu, u kterého funguje díky čipu U1 prioritizace zařízení pouhým nasměrováním telefonu na zařízení, na které chcete soubory odeslat.

V jednom z jablečných patentů se objevila informace o skloubení Bluetooth a ultraširokopásmového čipu pro přenos dat mezi zařízením a bezpečnostním systémem vozidla. To znamená, že namísto klíče byste mohli Apple Car odemknout a startovat pomocí iPhonu a v budoucnu třeba pomocí Apple Watch. Zároveň by mohlo být využito jakési „dvoufaktorové autentizace“. Každé jedno z vašich zařízení by totiž mohlo provést jinou akci – iPhone by mohl tedy auto odemknout a Apple Watch by jej poté nastartovaly.

Soukromé osvětlení

Apple se stará o bezpečnost a soukromí svých zákazníků po všech směrech. Tento týden se navíc objevil patent patřící Applu, který naznačuje, že i v případě Apple Car tomu nebude jinak. Jablečné vozidlo by mělo disponovat speciálními okny se zatmavovací vrstvou. Tato vrstva by se mohla starat o zastínění průchodu určitého typu světla. Ovládání zatmavovací vrstvy by se nacházelo uvnitř vozidla, jednoduše řečeno by se jednalo o jakousi formu „chytrého zatmavení skel“. Ve finále by tedy do auta nemělo jít vůbec vidět, ale na druhou stranu vy byste měli z auta vidět bez sebemenších problémů. Teorie je to samozřejmě skvělá, otázkou však stále zůstávají zákony – například v Česku můžete mít zatmavená pouze zadní skla a nikoliv přední.

Unikátní boční zrcátka

Jedna z dalších věcí, kde by Apple mohl ukázat svou vyspělost, jsou zrcátka. Podle posledních patentů by Apple mohl zvolit jednu ze dvou variant, kdy by došlo ke kompletnímu přepracování fyzických zrcátek. Značně by se tím zmenšila celková šířka auta a u méně zdatných řidičů by opadla možnost případného poškození. První z možností, nad kterou možná Apple uvažuje, je klasická forma obrazu uvnitř vozidla. Displej fungující jako zrcátko by se mohl nacházet třeba ve sloupku, anebo na spodní hraně dveří. Druhou možností by bylo využití speciální kamery pro detekci očí. Jakmile by se řidič podíval do zrcátka, tak by se odklopilo a po zbytek času by zůstalo zaklopené.

Dnes nejčtenější

.