Zavřít reklamu

V dnešním testu se podíváme na sluchátka, která si odbyla svůj debut už v roce 2013. Jde tedy o model, který ještě poměrně dalece předbíhá dnešní „dobu bezdrátovou“. KEF M500 jsou drátová on-ear sluchátka, která sice nepřekvapí supermoderní výbavou, za to vás však dostanou skvělým zvukem, zpracováním a výbavou.

Specifikace

O zvukový přednes se zde starají dva 40 mm neodymové měniče, které disponují frekvenčním rozsahem 20 Hz – 20 kHz, citlivostí 103 dB a sluchátka pak impedancí 32Ω. Vzhledem k tomu, že jde o kabelový model, k propojení slouží klasický audio kabel zakončený na obou stranách audio jackem (2,5 a 3,5 mm). V balení se nachází tyto 1,3 metru dlouhé kabely dva, jeden s mikrofonem a základním přepínačem, druhý bez mikrofonu. V balení se dále nachází stereo přechodka do letadla, redukce na 6,3 mm audio jack a polotvrdý cestovní obal.

KEF M500 (4)

Provedení

První kategorie, kde KEF M500 excelují je kvalita provedení. Jde v podstatě o prémiová sluchátka a vše tomu odpovídá. Na těle sluchátek tak najdeme jen dva použitelné materiály, a to hliník na rámu a kloubech, a velmi jemnou a dostatečně polstrovanou koženku na náhlavovém mostu a na polstrování náušníků. Hliníková konstrukce je velice pevné, odolná a vypadá to, že něco opravdu vydrží. I veškeré pohyblivé části jsou kovové a u sluchátek tak s největší pravděpodobností nehrozí, že časem dojde k únavě materiálu a něco se ulomí (jako je to obvyklé například u plastů). Kabel je pak pogumovaný, hladký a plochý. Jeho tření po oděvech se tak nepřenáší do sluchátek.

KEF M500 (3)

Ergonomie

I v této kategorii KEF M500 excelují, i když jeden drobný nedostatek tu je. Sluchátka jako taková jsou velmi pohodlná. Polstrování hlavového mostu a náušníků je více než dostatečné, spínací síla rámu je příjemná a při dlouhodobém nošení ze sluchátek nebolí hlava. Během testování jsem je používal i připojené k PC, a i po více než 5 hodinách nošení byly stále velmi komfortní. Jednu ergonomickou nevýhodu však mají. Vlivem menšího spínacího tlaku rámu, v kombinaci s poněkud kluzkým povrchem polstrování, sluchátka nedrží na hlavě příliš silně. Při chůzi to problém není, jakmile se však více sehnete nebo předkloníte/zakloníte hlavu, sluchátka mají tendenci sklouzávat z hlavy dolů. Tento jev však bude u každého uživatele trochu jiný, neboť jej ovlivní i šířka hlavy jako taková. Je to tedy jakási daň za vyšší míru pohodlí – sluchátka vůbec netlačí, ale popobíhat s nimi příliš nejde.

KEF M500 (7)

Kvalita zvukové produkce

To nejdůležitější je však to, jak sluchátka hrají, což se v tomto případě dá shrnout jedním slovem – parádně. Charakter zvuku není zcela neutrální (jako u studiových monitorů), má k tomu však relativně blízko. Basové spektrum nepřebíjí ostatní frekvenční pásma a výsledný zvuk je tak skvěle čitelný a příjemný na poslech. Skvělým poslechovým vlastnostem dopomáhá také pasivní odhlučnění, které dle výrobce dosahuje až 20 dB.

Pokud KEF M500 srovnám s ostatními modely, které mi projdou pod rukama, charakterově jde o jakousi střední cestu mezi typickým „moderním“ zvukem mnohých podobných (a bezdrátových) modelů s výrazně zesílenými basy a výškami v neprospěch středů, a zcela referenčním poslechem studiových monitorů. Pokud vám tedy přijdou klasické „spotřební“ modely sluchátek příliš zvukově nevyvážené a neutralitu a jakousi syrovost referenčních modelů také příliš nemusíte, KEF M500 nabízí velmi zajímavé řešení.

KEF M500 (6)

Závěr

Nejsou pro všechny, přesto jsou však skvělá.

Sluchátka KEF M500 jsou modelem, který rozhodně nebude pro všechny. Pokud vám nevadí jejich kabelové připojení a absence některých funkcí (jako je například ANC), mohu je vřele doporučit. V současné době je na ně navíc časově omezená akce, kdy jsou dostupná za 3 355 korun z původních 5 590 korun. Za tu cenu se dají pořídit i modernější bezdrátová sluchátka, která však s největší pravděpodobností nebudou disponovat kvalitou (jak zvuku, tak provedení) jako KEF M500. Pokud však s kabelem dokážete žít (a máte při ruce Lightning-Audio redukci), KEF M500 nemůžu nedoporučit.

KEF M500 (1)

Dnes nejčtenější

.