Zavřít reklamu

Pro mnohé uživatele je psaní na iPadu podstatně pohodlnější než psaní na iPhonu, i zde má ale svá úskalí. Jednoznačnou výhodou je větší obrazovka, a tím pádem také klávesnice. Ta navíc v operačním systému iPadOS nabízí mnohem více možností přizpůsobení.

Na poloze záleží

Čím lépe, rychleji a snáze umíte psát na klasické klávesnici, tím snazší práci byste měli mít také se softwarovou klávesnicí na vašem iPadu. Pochopitelně na ní nelze psát klasicky „všemi deseti“, ale jestliže máte rozložení klávesnice opravdu zažité, půjde vám to snáze. Nejlépe se na iPadu píše dvěma až čtyřmi prsty při obrazovce v  horizontální poloze.

Dvojsečný autocorrect

V některých jazycích nabízejí operační systémy iOS 13 a iPadOS možnost nápovědy slov a automatické opravy, které podporují i některé aplikace. V ideálním případě se jedná o vylepšení, která vám psaní na iPadu značně usnadní a urychlí, automatické opravy mají ale také svá jistá úskalí. Pokud píšete v rychlosti, je možné, že přehlédnete když vám iPad do textu vpraví slovo, které tam ve skutečnosti nechcete mít. Někdo na zmíněná vylepšení nedá dopustit, jinému zase spíše komplikují život. Pokud chcete opravy vypnout, spusťte Nastavení -> Obecné -> Klávesnice, kde můžete vypnout auto korekturu, kontrolu pravopisu, predikci, chytrou interpunkci a další funkce.

Čím novější OS, tím snazší psaní

Apple funkce svých operačních systémů neustále vylepšuje. Platí to i o psaní, a zlepšení v tomto směru je u operačního systému iPadOS opravdu znát. S příchodem operačního systému iPadOS získali uživatelé například možnost psaní tahem nebo nová gesta pro práci s textem. Při kopírování vyjímání či vkládání v podstatě sbíráte text z displeje a pouštíte ho tam, kde ho chcete mít. Jak na to? Text, který chcete vyjmout či zkopírovat, označte jako obvykle. Poté ho sevření tří prstů „seberete“, přesunete se na místo, kam ho chcete vložit, a rozevřením tří prstů ho opět „pustíte“. Výběr většího množství textu zase v operačním systému iPadOS provedete tak, že plynule a rychle potáhnete prsty od začátku výběru až k jeho konci.

Kouzla s klávesnicí

Klávesnici na iPadu si můžete přizpůsobit opravdu na maximum. Jednou z možností je rozdělení klávesnice. To provedete tak, že podržíte symbol klávesnice na klávesnici vašeho iPadu, prstem sklouznete na položku „Rozdělit“ a prst uvolníte. Klávesnici můžete jednoduše rozdělit i gestem roztažení dvou prstů. Pokud potřebujete klávesnici přesunout do prostřední části displeje, podržte symbol klávesnice, sklouzněte k položce „Odemknout“ a uvolněte. Pro návrat ke klasické podobě vaší klávesnice opět podržte symbol klávesnice, sklouzněte na „Ukotvit“ a uvolněte. Plovoucí klávesnici aktivujete podržením ikonky klávesnice a přejetím prstem na položku „Plovoucí“, pro návrat ke klasické klávesnici stačí gesto rozevření dvěma prsty. Alternativou aktivace plovoucí klávesnice je naopak gesto sevření dvěma prsty v její horní části.

Chytrá interpunkce a diktování

Klávesnice iPadu umí také jistou část práce odvést za vás. Pokud například při psaní dojdete na konec věty a potřebujete napsat tečku, nemusíte ji hledat na klávesnici – stačí dvojitě poklepat na mezerník a iPad tečku napíše za vás. Na začátku následující věty pak automaticky napíše velké písmeno. Na klávesnici iPadu také skvěle funguje hlasové zadávání, a to včetně interpunkce. Stačí klepnout na ikonku mikrofonu na klávesnici a můžete začít zadávat text hlasem. Na místech, kde má své místo interpunkce, pak stačí říct „tečka“, „čárka“, „otazník“ či „vykřičník“.

Dnes nejčtenější

.