Zavřít reklamu

To, co už na disku našeho Macu či MacBooku nepotřebujeme, přesouváme do koše. Koš je ještě jakási poslední záchrana, odkud můžete smazané soubory vytáhnout ven, což se samozřejmě každému z nás nejednou hodilo. Horší to je ale tehdy, když se váš koš začne přeplňovat. Ze strachu koš jednoduše vysypat nechcete, jelikož co kdyby se v něm náhodou nacházelo něco, co můžeme potřebovat. Tak nějak platí, že pokud soubor z koše nevytáhneme do 30 dnů, tak jej nejspíše už nepotřebujeme. Věděli jste ale o tom, že si v macOS můžete nastavit, aby se soubory v koši, které jsou starší než 30 dní, automaticky mazaly? Nemusíte tedy ručně vždy vysypávat celý koš, ale můžete nechat Mac, aby to udělal za vás. Pojďme se společně podívat, jak tuto funkci lze nastavit.

Jak nastavit, aby se na Macu soubory z koše automaticky mazaly po 30 dnech

Na vašem macOS zařízení, tzn. na Macu či MacBooku, klikněte v levém horním rohu na ikonu . Zobrazí se rozbalovací menu, ve kterém rozklikněte možnost O tomto Macu. V novém okně, které se zobrazí, se přesuňte do sekce Úložiště, kde poté klepněte na tlačítko Správa… Otevře se další okno, které vám hned na začátku zobrazí tipy, pomocí kterých můžete šetřit úložiště vašeho zařízení. Zde najděte tip s názvem Automaticky vysypávat koš a tlačítkem Zapnout… tuto funkci aktivujte. Pokud si chcete zobrazit dodatečné informace ohledně koše, například kolik místa v úložišti zabírá, tak se v levém menu přepněte do sekce Koš.

Mnoho uživatelů si myslí, že jakmile se nějaký soubor odstraní z koše, tak už jej není možné jakkoliv obnovit. Opak je však pravdou, jelikož při odstranění souborů nikdy nedochází k jejich odstranění. Soubor se v systému pouze označí tak, že jej může jiný soubor přepsat. K opravdovému „vymazání“ tedy dochází až tehdy, kdy je původní odstraněný soubor kompletně přepsán tím novým. To znamená, že pokud jste někdy omylem nějaký soubor vymazali i z koše, tak jej pořád můžete za pomocí dostupných programů obnovit.

Dnes nejčtenější

.