Zavřít reklamu

Pokud vlastníte MacBook s Touch Barem, tak jste sice získali skvělého pomocníka v podobě přídavného dotykového displeje, avšak museli jste tím obětovat fyzické klávesy. Mezi jednu z nejpoužívanějších kláves, kterou byl Apple nucen odstranit, je klávesa Escape. Uživatelé si na absenci fyzického tlačítka Escape stěžovali a Apple se si tyto připomínky vzal k srdci, a to konkrétně u zbrusu nového 16″ MacBooku Pro, na který byl Escape v podobě fyzické klávesy navrácen. Pokud vám Escape v Touch Baru na „starších“ MacBoocích nevyhovuje, tak by se vám mohl hodit tento tip. V macOS si totiž můžete Escape „namapovat“ na jinou fyzickou klávesu. Pokud vás zajímá, jak na to, tak se pusťte do čtení tohoto článku.

Jak vytvořit „fyzickou“ klávesu Escape u MacBooků s Touch Barem

Pokud chcete napamovat jednu z kláves jakožto klávesu Escape, tak prvně v levém horním rohu klikněte na ikonu . Z rozbalovacího menu poté vyberte možnost Předvolby systému… V novém okně, které se objeví, rozklikněte sekci s názvem Klávesnice. Zde se poté přesvědčte, že se v horním menu nacházíte v sekci Klávesnice. V pravém dolním rohu okna klikněte na Modifikační klávesy… Otevře se malé okno, kde se nachází seznam všech modifikačních kláves, tj. Caps Lock, Ctrl, Alt, Command a fn. U jakékoliv z těchto kláves si můžete nastavit, aby se po stisknutí chovala jako Escape. Vzhledem k tomu, že klávesy Command, Alt (Option) či Control se v macOS využívají celkem často, tak přichází v potaz klávesy Caps Lock anebo fn. Pro jakou z těchto kláves se rozhodnete je jen na vás. Poté už jen stačí kliknout na rozbalovací menu a z něj vybrat Esc. Nastavení nezapomeňte potvrdit klávesou OK.

Pokud vám ovládací prvky Touch Baru nevyhovují a rádi byste místo nich zobrazili klasickou nabídku kláves, jako mají MacBooky bez Touch Baru, tak samozřejmě můžete. Stačí ve stejné sekci předvoleb, jako jsme si uvedli výše, rozkliknout možnost Na Touch Baru zobrazit. Z nabídky vyberete možnost Rozbalený control strip a je hotovo – můžete zavřít předvolby.

Dnes nejčtenější

.