Zavřít reklamu

V dnešním testu se podíváme na jeden z tzv. „party reproduktorů“ od JBL. Konkrétně jde o model JBL PartyBox 100, který stojí v nabídce společnosti na nejnižší příčce mezi Partybox modely. Jak si tento velice vyhraněný model vede v praxi? Je použitelný i v domácích podmínkách, nebo se hodí jen na to, co má v názvu?

Specifikace

Téměř 70 cm vysoký reproduktor disponuje hned čtveřicí měničů. Dva z nich jsou 5,25″ woofery, které se starají o spodní frekvenční část zvukového spektra. Ty pak doplňuje dvojice 2,25″ tweeterů. Frekvenční rozsah sestavy je 45 Hz – 18 kHz s maximálním výkonem až 160 W. Reproduktor je možné používat jak v režimu zapojení do sítě, tak v režimu napájení integrovanou baterií. Ta má kapacitu 2 500 mAh a měla by vydržet až 12 hodin v závislosti na způsobu použití. K plnému nabití pak potřebuje zhruba tři a půl až šest a půl hodiny, v závislosti na síle nabíjecího zdroje. Vzhledem k zaměření reproduktoru zde najdeme hned několik možností připojení. Samozřejmostí je Bluetooth s podporou stereo spárování dvou reproduktorů. Na zadním panelu dále najdeme dvojici audio konektorů (in/out), USB typ A (s možností nabíjení 5V, 2,1A) a dvojici 6,3mm jacků s dedikovanými potenciometry pro nastavení gainu. Do jednoho konektoru je možné připojit mikrofon, do druhého kytaru. V případě připojení kytary reproduktor slouží jako jednoduchý clean zesilovač, pro jakékoliv zkreslení je třeba připojit buď nějakou kreslící krabičku, nebo před reproduktor zapojit kombo (nebo jiný podobný element). Jako všechny reproduktory z řady Partybox, i tento disponuje systémem světelných efektů. Reproduktor jako takový váží necelých 10 kilogramů a je k dispozici jen v černém barevném provedení.

Provedení

Šasi reproduktoru je vyrobené z plastu, který tvoří také většinu jeho povrchu. Výjimku tvoří drátěná síťka chránící měniče vpředu, a pogumované prvky ve formě nožiček a masivních madel. Gumová jsou také tlačítka, která se nachází na horní straně reproduktoru. Zpracování není co vytknout, vše drží tak jak má a při poslechu nedochází k vibracím ani ničemu podobnému. Chod tlačítek je jasně citelný s dobrou zpětnou vazbou.

Ovládání

Ovládání PartyBoxu je snadné. Na horním ovládacím panelu najdeme všechny potřebné ovládací prvky od tlačítka pro zapnutí/vypnutí (nad kterým se nachází sada diod ukazující stav nabití baterie), tlačítko pro Bluetooth párování, tlačítko pro zapnutí/vypnutí světelných efektů, tlačítko pro zapnutí/vypnutí funkce BASS Boost a trojice tlačítek pro přepínání přehrávané hudby.

Zvuková produkce

Zvuk, který z tohoto PartyBoxu dostanete, zcela odpovídá určení reproduktoru. Je hutný, poměrně přebasovaný (i při vypnuté funkci BASS Boost) a velmi, velmi hlasitý. Hned z kraje je třeba říci, že (dle mého subjektivního názoru) reproduktor není příliš ideálním řešením do domácích podmínek. Jednak při běžném poslechu v domácnosti reproduktor hraje na spodní úrovni svého výkonnostního spektra (kolem 1/3), navíc produkovaný zvuk disponuje skutečně silnými basy, které leckdy zcela přebijí vše ostatní.

Při vypnuté funkci BASS Boost to ještě není takový problém a reproduktor si poradí víceméně s většinou žánrů (byť se silným basovým zvukem), jakmile však zapnete doprovodnou funkci BASS Boost, některé žánry jsou neposlouchatelné. Například metal nebo funk se silnou basovou linkou v mixu způsobí, že se ve výsledném zvuku vše míchá dohromady a k čitelnosti má reprodukce poměrně daleko. Naopak při nějakém drum’n’base je reproduktor jako doma a dovedu si zcela reálně představit, že bez problému zvládne zaplnit větší místnost taneční hudbou, navíc s dostatečnou hutností. Je proto třeba myslet na to, pro jaké potřeby reproduktor kupujete.

Režim světelných efektů se ke zvukovému přednesu přímo neváže, měl by jej však doplňovat a proto ho zde zmíním. Psal jsem to už kdysi, při recenzi většího PartyBoxu 150 a od té doby se bohužel nic nezměnilo. Světelné efekty reproduktoru jsou dle mého názoru jen zbytečným doplňkem navíc a to především z jednoho důvodu – efekty nereflektují změny v rytmu a dynamice přehrávané hudby. Tři druhy efektů (Meter, Pulse a Party Mode) tak jen orientačně pulzují do pomyslného rytmu přehrávané hudby, z hlediska časování jsou však úplně mimo.

JBL Partybox 100 (10)

Resumé

Do klubovny fajn řešení.

JBL PartyBox 100 je, stejně jako zbytek z této produktové řady, poměrně vyhraněným modelem, který má své přesně vymezené určení. Pokud máte nějakou klubovnu, ve které pořádáte akce pro víc lidí a kde se navíc třeba tancuje, dá se o PartyBoxu přemýšlet jako o zajímavém řešení k zamyšlení. Pro domácí podmínky se však tento model dle mého názoru příliš nehodí a za jeho cenu, která se pohybuje pod hranicí 8 tisíc korun, se dají sehnat lépe hrající a vypadající modely. Pokud vám však jde primárně o „show a basy“, Partybox 100 (a jeho dražší a výkonnější sourozenci) stojí za zvážení.

Dnes nejčtenější

.