Zavřít reklamu

Nositelného příslušenství je na trhu opravdu velká škála a kdejaký výrobce se snaží na trh přijít s co nejlevnějším fitness náramkem, který zároveň nabídne slušnou porci funkcí a dlouhou výdrž baterie. Bylo by divné, kdyby fitness náramek nenabízel i Samsung, který se snaží být na trhu s elektronikou leadrem v mnoha směrech. Jeho model Galaxy Fit láká na pěkný displej, velkou nabídku fitness aktivit a slušnou výdrž baterie. Vyplatí se ale tento náramek pořizovat majiteli iPhonu? Na to se nyní podíváme v následujících odstavcích.

Obsah balení a vzhled

Nejprve jako obvykle k obsahu balení. Náramek dojde v bílé krabičce, na které vás upoutá lesklý nápis Fit. Samotný vnitřek nikoho nepřekvapí, nalezneme zde fitness náramek Samsung Galaxy Fit, manuál a nabíjecí kolébku. Vzhled náramku je klasický a ničím nepřekvapí, pásek je pryžový a nelze měnit. Na boku náramku se nachází jedno tlačítko, které vás vrátí na domovskou obrazovku, nebo při delším stisknutí spustí fitness aktivitu.

Párování a aplikace

Párování s iPhonem je snadné. Z App Store je třeba prvně stáhnout aplikaci Samsung Galaxy Fit. Po zapnutí aplikace v ní vyberete Samsung Galaxy Fit. Po chvíli se vám spárování potvrdí zavibrováním. Samotná aplikace je velmi přehledná a kompletně v češtině. Můžete zde navolit ciferník, spravovat notifikace, displej, fitness aktivity a vše, co byste od podobné aplikace očekávali. Drobným problémem je skutečnost, že aplikace si nerozumí s nativní jablečnou aplikací Zdraví. Pro účely shromažďování dat o vašich fitness aktivitách je tedy třeba stáhnout aplikaci Samsung Health, ta už s aplikací Zdraví spolupracuje. Takto to bude s nejvyšší pravděpodobností platit i u androidí nesamsungovské konkurence, a to může někomu vadit.

Uživatelské prostředí

Prostředí náramku je intuitivní, swipnutím do boku zjistíte počet ušlých kroků, spálených kalorií, ušlou vzdálenost, průměrný srdeční tep, navolíte fitness aktivitu, změříte úroveň stresu, podíváte se na záznam spánku, pustíte hudbu v hudebním přehrávači, zjistíte údaje o počasí a mrknete na notifikace. V aplikaci můžete přidat další věci jako počet šálků kávy, počet vypitých sklenic vody či počet spálených kalorií. Notifikace se zobrazují s veškerou diakritikou, což je oproti mnoha čínským výrobcům velké plus. Pokud swipnete dolů, objeví se vám na displeji jakási zjednodušená notifikační lišta, ve které můžete nastavit jas, režim Nerušit, vodní zámek, hledání smartphonu a vibrace. Samotný displej je krásně barevný a při nejvyšším jasu nebudete mít s čitelností problém ani na přímém slunci.

Specifikace

Teď chvíli k technickým specifikacím. Samsung Galaxy Fit disponuje opravdu pěkným AMOLED displejem s rozlišením 120 x 240, akcelerometrem, gyroskopem, GPS, voděodolností až do 5ATM. Byť to o ničem nevypovídá, naleznete zde 2 MB RAM a interní paměť o velikosti 32 MB. Dále se zde nachází Bluetooth 5.0, baterie o kapacitě 120 mAh, se kterou jste schopni fungovat až 10 dní. Náramek pak na ruce téměř neucítíte díky jeho hmotnosti 23 gramů. Co se týče kompatibility, výrobce udává bezproblémovou funkčnost konkrétně u telefonů s operačními systémy Android 4.3 , Android 4.4 , Android 5.0 , Android 6.0 , Android 7.0 , Android 8.0 , Android 9.0 , iOS 10 , iOS 11 , iOS 12 , iOS 9 a samozřejmě i nejnovějším iOS 13.

Osobní zkušenost

Abych řekl pravdu, zpočátku jsem byl k používání periferie z dílny Samsungu velmi skeptický. Mé obavy navíc umocnil fakt, že se na náramku zprvu zobrazovaly pouze příchozí hovory, což jsem si neuměl vysvětlit. Naštěstí aktualizace za pár dní tento problém odstranila a na náramku se tak spolehlivě zobrazují veškeré notifikace, a to, jak uvádím výše, v češtině, což se mi opravdu velmi zamlouvá. Oceňuji styl zapínání náramku, se kterým jsem se u konkurence nesetkal. Konec pryžového pásku se totiž podvléká pod páskem a přiléhá tak na kůži. Nemůže se tedy stát, jako například u Mi Band 4, že se vám pásek rozepne a náramek spadne na zem. Zařízení ale není bez chyb. Osobně jsem chtěl původně vytýkat absenci ovladače hudebního přehrávače, kterým by šla ovládat hudba na iPhonu. V průběhu testování ale dorazila aktualizace, která hudební ovladač přidala. Ovšem chybí zde možnost ovládat na hlasitost, což je zkrátka škoda a tak mnohdy přeci jen vytáhnout iPhone z kapsy musíte. K aktualizaci přibylo dalších 31 ciferníků, což určitě potěší. Aktualizace obecně jsou ale problém a doporučil bych aktualizovat jen v případě, že zařízení je nabité, jelikož balíček o velikosti 21 MB se instaloval 23 minut. A i když byl náramek nabíjen, ubylo 15 % baterie.

Nejvíce vás ale asi zajímá měření fitness aktivit. Na náramku můžete mít v jeden moment na výběr 6 aktivit, jejichž výčet si ale můžete změnit v Samsung Health, kde je jejich výčet skutečně obsáhlý a stoprocentně se stane, že narazíte na sport, o kterém jste v životě neslyšeli. Měření vzdálenosti je pak velmi spolehlivé, podobně jako měření srdečního tepu. Při porovnávání s Apple Watch Series 4 se hodnoty naměřené přes náramek Samsungu lišily jen skutečně nepatrně, za což si výrobce rozhodně zaslouží palec nahoru. Nejskeptičtější jsem pravidelně k funkci měření spálených kalorií, jelikož u každého člověka se tento proces děje jinak. Je to tedy údaj, na který neberu nikdy zřetel, pásek vám jej ale zobrazí.

Samsung Galaxy Fit

Závěr

Povedený fitness náramek s krásným displejem.

Sám jsem překvapen, ale Samsung Galaxy Fit i po počátečních problémech hodnotím velmi kladně. Jedná se opravdu o povedený náramek s krásným displejem, plnou českou lokalizací a slušnou výdrží baterie. Kdyby zde byla možnost ovládat hlasitost, nedám jej z ruky. Někomu může být proti srsti skutečnost, že pro pohodlné spravování náramku je potřeba se pohybovat ve dvou aplikacích. Samsung Galaxy Fit jsem zkoušel i se Samsungem Galaxy S8 a tam je používání skvělé. Pokud tedy chcete opravdu dobrý fitness náramek, nebojte se zkusit tento, i když vlastníte iPhone. Zařízení si po aktualizacích opravdu dobře rozumí.

Slevový kód

Samsung Galaxy Fit stojí momentálně 2590 korun, na MobilPohotovosti je ale ve slevě na 2390 korun. Pro naše čtenáře je sleva ještě větší. Po zadání kódu lsa2290 bude mít prvních 10 zákazníků tento náramek za 2290 korun.

Dnes nejčtenější

.