Zavřít reklamu

Vánoce se blíží mílovými kroky a mnozí z nás začínají kromě dárků pro naše blízké řešit i vhodnou vánoční výzdobu, která kouzlo těchto svátků ještě umocní. Věděli jste však, že dnes již není problém i tuto výzdobu sehnat ve “smart” verzi? Skvělým příkladem jsou i chytrá světýlka na stromeček z dílny společnosti Twinkly, která nám dorazila před pár dny do redakce na testování. A jelikož mám podobné hračky skutečně rád a Vánoce zrovna tak, nemohl jsem si jejich test nechat ujít. Jak tedy světýlka v rukou milovníka Vánoc a techniky obstála? 

Balení a design

Pokud se pro nákup produktů z dílny Twinkly rozhodnete, můžete se těšit na hezkou černou krabičku se spíše abstraktním vyobrazením produktu, který ukrývá, Samozřejmě na ní nechybí přesný popis produktu či různé informace ohledně propojitelnosti, certifikací a podobných věcí. Co se pak týče obsahu balení, těšit se můžete na úhledně smotaná světýlka spojená páskem na suchý zip pro jejich snadnější uskladnění, adaptér do zásuvky a samozřejmě manuál, ze kterého vyčtete veškeré důležité informace k produktu. Nicméně věřím, že ten naprostá většina z vás díky jednoduchosti světýlek ani neotevře. O tom však až později. 

Design světýlek vás zřejmě absolutně nepřekvapí. Jedná se totiž o víceméně klasický zelený řetěz s plastovými “svíčičkami”, na jejichž konci jsou malé LED diodky. K samotnému řetězu pak vede klasická napájecí šňůra o délce 3,5 metru, na které naleznete “mozek” světýlek sloužící jak pro jejich ruční ovládání, tak i pro propojení se smartphonem a následné “tlumočení” veškerých požadavků z něj právě světýlkům. 

Detail světýlek Twinkly

Technické specifikace

Do rukou se mi konkrétně dostala chytrá vánoční světýlka Twinkly Strings Special Edition ve verzi s 250 LED žárovkami. Ta má úctyhodných 20 metrů, což je délka, která dle mého názoru vystačí na parádní husté pokrytí slušně košatých stromků vysokých okolo 2 metrů. Je však samozřejmě na vás, jak hustě řetězy na stromeček umístíte, tudíž není problém tímto modelem ozdobit jak stromy o poznání vyšší s tím, že bude hustota žároviček nižší, tak stromky o poznání nižší s tím, že bude hustota naopak skutečně vysoká a tudíž s trochou nadsázky neuvidíte nic jiného než právě je. Zkrátka, využití je věcí vkusu.

Special Edition jako nejuniverzálnější koupě

Co se týče dalších technických specifikací, výrobce se u verze Special Edition chlubí schopností rozzářit žárovičky jak RGB barevnou škálou, tak i chladnými ledovými barvami přes teplé jantarové až k elegantním zlatavým krůpějím, které dodají vašemu stromečku ten správný šmrnc. Mimochodem, právě ledovými, jantarovými a zlatavými barvami (tedy odborněji AWW) se Special Edition odlišuje od edice Multi-Color, která nabízí “jen” RGB barvy. Naopak edice Gold, která je též v nabídce, zase nabízí “jen” AWW odstíny. Při výběru byste si tedy měli položit dopředu otázku, o jaké osvětlení vlastně stojíte a podle toho samotný řetěz kupovat. Nicméně, pokud jdete směrem co největší univerzálnosti, je nejlepší volbou právě Special Edition. 

twinkly diody

Twinkly Strings jsou v pořadí již druhou generací chytrých vánočních světýlek od tohoto výrobce, díky čemuž o nich můžeme hovořit jako o de facto “vyladěném” produktu. Veškeré mušky, které mohly trápit uživatele první generace totiž generace druhá odstranila. Dostala například nový procesor, díky čemuž je čtyřikrát výkonnější, dále pak Bluetooth modul pro snadnější párování, ochranu IP44 zajišťující odolnost proti vniknutí velmi drobných předmětů a stříkající vodě ze všech stran, díky čemuž je řetěz možné využívat i venku, či mikrofon, díky kterému může osvětlení reagovat na okolní zvuky – tedy o vánocích třeba koledy. Za vyzdvihnutí rovněž stojí více než 30 000 hodin životnosti diod, díky čemuž vám tato světýlka vydrží skutečně dlouhé roky bez problému fungovat, či nízká energetická náročnost. Milovníky umělých asistentů pak potěší podpora Google Asistenta a Alexy od Amazonu. My jakožto jablíčkáři však máme bohužel smůlu. Světýlka totiž nejsou kompatibilní s HomeKitem, což jinými slovy znamená, že si s nimi Siri neporadí. Snad se tedy podpory dočkáme u třetí generace. Osobně by mě skutečně nadchla. 

Propojení se smartphonem

Pro propojení světýlek se smartphonem je nutné stáhnout si z App Store v případě iPhonu či Google Play v případě telefonu s Androidem aplikaci Twinkly, která vám bude následně sloužit i k veškerému ovládání světýlek na dálku. Samotné propojení je pak skutečně věcí několika málo vteřin. Stačí aplikaci spustit, zvolit možnost pro přidání zařízení, následně vybrat generaci a postupovat podle pokynů na displeji telefonu. Ty vás nejprve instruují ke stisknutí a držení tlačítka na “mozku” světýlek – tedy malé krabičce s diodou umístěné na kabelu -, díky čemuž se elementárně přes Bluetooth obě zařízení propojí. Poté vám aplikace nabídne možnosti dalšího propojení telefonu se světýlky, přičemž máte na výběr buď z propojení přes vaší domácí WiFi síť nebo přes WiFi modul Twinkly. Osobně bych vám doporučil spíš využít domácí WiFi síť, jelikož díky tomu získáte možnost světýlka bez problému ovládat prakticky odkudkoliv, kde má vaše WiFi dosah, což je velmi pravděpodobně daleko větší prostor, než v jakém byste “chytali” připojení přes WiFi modul Twinkly. Připojení přes domácí WiFi má navíc tu výhodu, že umožňuje světýlka ovládat z více zařízení – samozřejmě tedy postupně. Právě s tím jsem měl u předešlé generace světýlek určité problémy a jsem rád, že nyní na ně dalo Twinkly zapomenout.

Dalším nezbytným krokem po propojení světýlek s telefonem je pak jejich “naskenování” na stromečku, díky kterému je řetěz následně schopen zobrazovat světelné efekty přesně tak, jak vidíte na displeji svého telefonu. Skenování není naštěstí nic těžkého, jelikož se provádí de facto jen namířením fotoaparátu na stromeček a chvilkovým čekáním, než si aplikace vše potřebné zaznamená. Následně vám vytvoří přímo na displeji přesný model uspořádání světýlek na vašem stromečku a vy se poté můžete naplno oddat testování této parády. 

Detail světýlek Twinkly

Testování

Hned na úvod tohoto odstavce vám musím říci, že testování a potažmo i dlouhodobé využívání světýlek Twinkly vás bude zatraceně bavit. Proč? Protože vám zkrátka dovolí skutečně skvělé věci, o kterých byste si mohli u běžných světýlek nechat jen zdát. Aplikace Twinkly toho totiž nabízí skutečně mnoho a je jen na vás, co využijete. Máte chuť na zběsilé blikání? Žádný problém. Jste spíš konzervativní a tak necháte radši stromeček konstantně svítit? Také bez problému. Jste příznivci různých přechodů barev či jejich pozvolného měnění? I s tím si žárovky velmi snadno poradí. 

Jednotlivé režimy svícení se nastavují přes galerii efektů, která nabízí de facto jen základy. Ty si však můžete “rozkliknout” a upravit přesně podle svého gusta jak barevně, tak rychlostně. Problém není například ani se změnou “namíchání” různých odstínů v případě, že se vám předdefinovaná verze příliš nezamlouvá. Tyto úpravy provedete jednoduše buď pomocí posuvníků nebo přes barevné palety, přičemž vše probíhá v reálném čase a vy si tak můžete na vlastní oči vše perfektně prohlédnout a následně v aplikaci doladit k obrazu vašemu. Následně stačí zvolit “Apply” a máte hotovo – nový motiv je nyní k dispozici. A pokud by se vám žádný z uvedených režimů svícení nezamlouval, můžete si zkrátka vytvořit v editoru svůj vlastní a to jen pomocí tahu vašeho prstu po příslušných světýlkách a následném navolení jejich barev, jejich intenzity a potažmo rychlosti jejich změn. Zde je důležité podotknout, že při tvorbě vlastních efektů dost záleží na tom, jak dobře se vám podaří světýlka na stromeček rozmístit. Jinými slovy – čím symetričtější jsou, tím snadnější pro vás bude následná tvorba efektů. Minimálně u mě tomu tak bylo. 

Na své si přijdou i kreativní jedinci.

Pokud v sobě nemáte tvůrčího ducha a tudíž se vám nechce pouštět do tvorby vlastních efektů, ale příliš se vám nezamlouvají ani předdefinované režimy svícení, v aplikaci lze navštívit jakýsi obchod s dalšími motivy, které z něj lze stáhnout samozřejmě zdarma a následně jimi rozzářit svůj stromeček. Motivů je v obchodě skutečně obrovské množství a věřím, že z těch už si musí vybrat snad opravdu každý. Naleznete v nich totiž třeba i americkou vlajku, různé emoji či spoustu podobných šíleností, které musí uspokojit i ty nejnetradičnější chutě. 

Na to, jak funguje ovládání světýlek přes aplikaci, se můžete podívat ve videu níže. Je na něm sice zachycena 1. generace světýlek, avšak ovladatelnost je naprosto stejná jako u generace druhé: 

Co se mi skutečně dost líbí, je možnost nastavit si u světýlek časovač. Díky tomu se tak nemusíte starat například o jejich vypnutí či naopak zapnutí, což přidá na uživatelském komfortu pár plusových bodů k dobru. Líbí se mi i možnost v aplikaci jednotlivé řetězy přejmenovávat, což oceníte především v případě, že máte doma od Twinkly vícero věcí a zkrátka se mezi nimi chcete rychle orientovat. K jejich ovládání totiž samozřejmě využíváte jednu jednou aplikaci, ve které můžete mít v případě, že je v ní vícero produktů s nepřehlednými názvy, trochu hokej. To však díky možnosti přejmenovat si produkty nehrozí, což je zkrátka fajn. Jasně, mnohým z vás se bude zdát tato věc jako triviální, avšak vězte, že právě na podobných trivialitách dokonalé produkty stojí.

Kdybych pak měl zhodnotit samotné podání barev zvolených na displeji smartphonu světýlky na stromečku, známkoval bych známkami nejvyššími. Barvy, které si na displeji navolíte, totiž naprosto dokonale odpovídají barvám, které se záhy rozsvítí i na samotném stromečku. Odchylka je tu tedy naprosto nulová a časová prodleva způsobená komunikací světýlek s telefonem jakbysmet. Zkrátka vše funguje naprosto na jedničku a k vaší radosti, což je to nejdůležitější.

V krátkosti ještě k integrovanému mikrofonu, o kterém jsem se zmínil výše ve spojitosti s koledami. Ano, řetěz je opravdu schopen svítit, respektive měnit barvy, podle zvuku v okolí a ano, je to celkem cool. Mikrofon, který se o zachycení okolního zvuku stará, je navíc skutečně citlivý a tudíž zaznamená velmi dobře i ty nejnenápadnější zvuky, které záhy odrazí podle jejich intenzity do samotného svícení. To totiž samozřejmě nereaguje jen na ticho – zvuk, ale i na intenzitu zvuku, kdy při nízké hlasitosti svítí řetěz jinak než při vysoké. Nicméně myslím, že podobnou vychytávku asi stejně nikdo příliš často využívat nebude, jelikož je po nějakém čase spíš otravná než zábavná. Nesouměrné blikání zkrátka není dle mého názoru to, co chcete na svém stromečku úplně vidět, byť ve spojení například s koledami je tato možnost využitelná docela hezky. Pokud byste jí však měli aktivní třeba u sledování pohádek, asi by vás začala štvát vcelku rychle. 

Detail světýlek Twinkly

Resumé 

Perfektní vánoční světýlka nabízející snad vše, co běžný, ale i náročný, uživatel může vyžadovat

Twinkly Strings Special Edition zkrátka umí udělat dojem. Jedná se totiž o opravdu perfektní vánoční světýlka nabízející snad vše, co běžný, ale i náročný, uživatel může vyžadovat. Ať už se jedná o první spárování, ovládání přes aplikaci či funkčnost jako takovou, vše funguje naprosto skvěle a hlavně spolehlivě. Nemusíte se tedy bát, že vám v období Vánoc přinese tato vychytávka spíše stres, než-li radost. Jako drobnou nevýhodu sice vnímám absenci HomeKitu či mírné zahřívání diod při delším svícení, perfektní funkčnost spolu s obrovským množstvím rozmanitých možností (mezi které patří třeba i vytváření různých synchronizovaných scén v případě, že vlastníte vícero produktů z dílny Twinkly) však všechna negativa zadupávají do země. Pokud tedy hledáte vánoční světýlka, která dodají vašemu stromečku opravdový šmrnc a udělají z něj stromeček chytrý, už nehledejte. Twinkly Strings jsou totiž přesně tím, po čem jste prahli. 

svetylka s aplikaci twinkly

Dnes nejčtenější

.