Zavřít reklamu

Ve výchozím nastavení je váš Mac upraven tak, aby vykazoval co nejvyšší energetickou účinnost a co nejvíce šetřil spotřebu – obzvláště ve chvílích, kdy čerpá energii pouze z baterie. Pokud Mac detekuje, že ho určitou dobu nepoužíváte, sám se automaticky uvede do spánku. Režim spánku sice účinně šetří baterii vašeho jablečného laptopu, jsou ale chvíle, kdy je tento režim nežádoucí – například když na svém Macu provádíte nějakou důležitou úlohu, stahujete větší objem dat, a potřebujete si jen na několik málo minut odskočit. O nativním nastavení této funkce přímo v systému už určitě víte. Věděli jste však, že pro správu spánku lze využívat i aplikace, které vám toho umožní mnohem víc nežli macOS?

Amphetamine

Pokud vám z jakéhokoliv důvodu nevyhovuje nastavení v Předvolbách systému, můžete vyzkoušet některou z běžně dostupných aplikací. Jednou takovou je například uživateli poměrně hodně oblíbený Amphetamine, který nabízí širokou škálu nástrojů pro přizpůsobení a nastavení (ne)uvádění vašeho Macu do režimu spánku. Aplikace vám poskytne řadu možností, po jejichž nastavení se už nemusíte o nic starat a režim spánku se bude na vašem Macu deaktivovat přesně na základě podmínek, které vy sami určíte – může jít o konkrétní denní dobu, spuštěnou aplikaci nebo třeba připojení Macu k Bluetooth zařízení.

KeepingYouAwake

Aplikace KeepingYouAwake bude vyhovovat zejména uživatelům, kteří potřebují spravovat přechod svého Macu do režimu spánku snadno, rychle a jednoduše. Na rozdíl od předchozí aplikace Amphetamine je KeepingYouAwake o dost jednodušší a snáze se v ní zorientujete, takže je vhodná zejména pro začátečníky, nepříliš zkušené, nebo zkrátka zaneprázdněné uživatele. Jednoduchost jí ale nijak neubírá na kvalitě. Změnu v nastavení režimu spánku můžete díky KeepingYouAwake provádět snadno přímo z řádku nabídek v horní části obrazovky vašeho počítače, nastavit si můžete i spuštění aplikace přímo při startu vašeho Macu.

KeepingYouAwake screenshot aplikace macOS

Anti Sleep

Anti Sleep je další z řady užitečných aplikací, které zabrání vašemu Macu v přechodu do režimu spánku. Do jisté míry se podobá oběma výše uvedeným nástrojům, disponuje ale také hrstkou jedinečných funkcí. Jednou z nich je například možnost nastavení zabránění přechodu vašeho Macu do režimu spánku dokonce i v případě, že je víko vašeho MacBooku zavřené. V aplikaci můžete také dále nastavit, jak se budou chovat případné externí disky, připojené k vašemu počítači, nebo jak se bude chovat jeho monitor. Podobně jako u Amphetamine můžete i u aplikace Anti Sleep nastavit podmínky, za kterých nebude váš Mac přecházet do režimu spánku.

Owly

Aplikace Owly nabízí podobné funkce, jako výše zmíněné nástroje. Kromě těchto běžných funkcí ale disponuje také odpočítáváním, které se zobrazí v řádku nabídek v horní části obrazovky. Aplikace Owly patří také mezi ty jednodušší, nabízí ale dostatek funkcí a vašim potřebám poslouží opravdu dobře. Owly můžete také snadno ovládat a spravovat přes ikonku ve zmíněném řádku nabídek, a jednoduše a rychle tak spravovat veškerá příslušná nastavení.

Dnes nejčtenější

.