Zavřít reklamu

Je to již přes 40 let, co jablečná společnost spatřila světlo světa a jala se vytvářet produkty, které tento svět změní. Ne vždy to však vyšlo a mnohokrát si Apple prošel krušnými časy. Nejinak tomu bylo i v případě legendárního počítače Apple Lisa, který si odbyl premiéru rok před Macintoshem a bohužel pro společnost znamenal zklamání, jenž později posloužilo jako předzvěst dalších jablečných produktů. To vše však obsáhne snímek Before Macintosh: The Apple Lisa, který se zaměří právě na tento nepříliš oblíbený osobní počítač.

 

Ne, že by to snad měl Apple někdy vyloženě lehké, ale 80. léta minulého století byla pro společnost přelomová. Steve Jobs byl tehdy vizionář, který chtěl změnit technologické odvětví k nepoznání, a tak na trh chrlil řadu produktů, jenž měly udělat díru do světa. V případě Macintoshe se to povedlo, ale ještě před ním světlo světa spatřila jeho mladší sestřička Lisa, na níž je často pohlíženo jako na pořádný neúspěch. A právě tento příběh se pokusí zachytit dokumentární film Before Macintosh: The Apple Lisa, jenž si vzal na paškál režisér a počítačový historik David Greelish. Ten poodhalil pár úvodních scén a prozradil několik detailů. Snímek bude mít údajně 100 minut a bude rozdělen do tří různých částí. První se zaměří na samotný počítač Apple Lisa a zavede nás za oponu vývoj, jenž v mnoha ohledech nebyl jednoduchý.

Druhá část nám poodhalí, co následovalo po vydání a jak k Lise přistupovala široká veřejnosti i jednotliví nadšenci. Na ty se poté zaměří třetí část, která nám představí fanoušky, jenž na odkaz tohoto osobního počítače jen tak nezapomněli a udržují povědomí o tomto zařízení i dnes. Nebude chybět přes 12 rozhovorů s tehdejšími vývojáři i důležitými členy týmů, či dokonce samotným Johnem Sculleyem, bývalým generálním ředitelem Applu. Na dokument si ještě nějakou dobu počkáme, a to do počátku příštího roku. Konec konců, podle Davida čeká snímek ještě spousta postprodukce a úprav. Ostatně, Greelish chce fanouškům, včetně těm, kteří přispěli na Kickstarteru, poskytnout komplexní a propracovaný film, který nemá obdoby. Uvidíme, zda se povede.

Dnes nejčtenější

.