Zavřít reklamu

Společnosti Adobe se na iPadOS zřejmě zalíbilo natolik že se rozhodla pro tento systém připravit další aplikaci ze svého impéria. Po Lightroomu a Photoshopu se tak můžeme těšit i na Illustrator, který na iPady dorazí někdy v průběhu roku 2020 a bude stejně jako předešlé dvě aplikace vycházet ze svých počítačových verzí. Jednat se tedy bude o vektorový grafický editor. 

Adobe oznámilo plány přivést na iPady aplikaci Illustrator na své probíhající konferenci Adobe MAX 2019 s tím, že má být od základu přizpůsobeno dotykovému ovládání a práci s Apple Pencil. Jablečná tužka pak má být klíčovým nástrojem pro veškerou tvorbu v aplikaci. Právě přizpůsobení softwaru pro uživatele tabletů a potažmo Apple Pencil si však stejně jako v případě Photoshopu vyžádá svůj čas, jelikož je nutné každý prvek dotáhnout k naprosté dokonalosti. 

Prvotřídní pracovní podmínky nebudou zajišťovat jen možnosti známé z počítačové verze, ale také Creative Cloud, který bude fungovat zjednodušeně řečeno jako jakýsi jablečný režim kontinuity, kdy bude možné projekt rozpracovat na jednom zařízení a dokončit jej na druhém bez jakékoliv ztráty kvality či čehokoliv podobného. Za zmínku dále stojí vychytávka připravovaná společností Adobe přímo pro iPady, která by měla umožnit vyfotografovat ručně kreslenou skicu a tu okamžitě změnit ve vektorové tvary, se kterými už by bylo pak možné dále pracovat přímo v aplikaci. 

V tuto chvíli není jasné, zda se Adobe vydá stejnou cestou jako v případě Photoshopu – tedy vydáním neúplné verze a doplňování některých funkcí postupem času – nebo dodá veškeré funkce hned při startu softwaru. Vše bude velmi pravděpodobně záležet na tom, jak se bude Adobe v pracích na Illustratoru, které jsou zatím dle dostupných informací na úplném začátku, dařit. Tak či onak se však dá předpokládat, že dřív než na podzim příštího roku se softwaru nedočkáme, stejně jako tomu bylo u Photoshopu. 

Dnes nejčtenější

.