Zavřít reklamu

V úvodu této recenze by možná bylo dobré zmínit, že jsem dosud byla jakoukoliv zkušeností s drony naprosto nepolíbená. Není to proto, že by mě létání s drony nelákalo, naopak. Když ale vezmu v úvahu své schopnosti řízení čehokoliv v kombinaci s mizernou koordinací, měla jsem zkrátka strach, že s dronem nebudu schopna ani vzlétnout. Naštěstí se mi dostal do rukou DJI Ryze Tello – lehký, malý, šikovný, a především jednoduše ovladatelný a “blbuvzdorný” dron, který mě mé fobie z ovládání čehokoliv spolehlivě zbavil. Pojďme se na něj tedy podívat podrobněji.

Technické specifikace

Dron DJI Tello Iron Man Edition je relativně drobný – jeho rozměry činí 41mm x 168 mm x 175 mm a váží pouhých osmdesát gramů. Rozlišení kamery činí 5,9Mpx, zorné pole 82,6°, dron je schopný natáčet 720p videa při 30fps a nabízí digitální stabilizaci obrazu. Ve vzduchu se DJI Tello Iron Man Edition udrží po dobu až 13 minut, nabízí režimy letu Throw & Go, Up & Away, Circle, 360°, 8D Flips a přistání na dlaň.

Balení a první dojmy

Dron, který jsem měla možnost vyzkoušet, patřil do marvelovské Iron Man edice. Hned napoprvé mě zaujala nejenom lehkost celého balení, ale i design krabičky, v jejímž pravém horním rohu se skvělo ikonické logo společnosti Marvel. Pod vyobrazením dronu, kterému nechybí charakteristický ironmanovský design, najdete zlatě vyvedený nápis, který vás nenechá na pochybách, že se jedná o exkluzivní edici. V krabici se nachází tvarovaný obal, chránící dron před otřesy a pády.

Kromě dronu samotného najdeme v balení dále stručný, ale dostačující návod k použití,  krátký microUSB kabel pro nabíjení, čtveřici náhradních vrtulí, čtyři ochranné oblouky a nástroj, usnadňující sejmutí vrtulí z dronu. Jak bylo již zmíněno v úvodu, jednou z nejmarkantnějších a nejlepších vlastností dronu DJI Tello Ryze je jeho lehkost. Jeho konstrukce je elegantní, lehká, a přestože na první pohled působí velmi křehce, je hodně odolný, a tudíž dokáže odolávat i lehce nešikovnému zacházení ze strany dětí či nezkušených uživatelů.

Pokud jste úplnými začátečníky, možná vás při úplně prvním vzletu překvapí rychlost, s jakou se dron – navzdory nativně nastavenému pomalejšímu režimu – vznese do vzduchu. Jde ale jen o první dojem, který okamžitě vystřídá nadšení z toho, jak spolehlivě a skvěle je dron ovladatelný. Na veškeré podněty – ať už na displeji iPhonu, nebo přes ovladač k Xboxu – reagoval okamžitě a přesně. Ve vzduchu se za bezvětří (nebo za mírného, snesitelného podzimního vánku :-) ) udrží naprosto bravurně. Přistání je vždy rychlé, jisté a bezpečné, a to jak na libovolný povrch, tak i na dlaň. Pro začátečníky ale pro jistotu podotýkám, že při přistání na ruku musíte mít dlaň opravdu narovnanou a nesnažit se dron zachytit prsty – DJI Tello je šikovný a dokáže si vaši ruku najít bez problémů. Přepínání jednotlivých režimů letu je také bezproblémové – dron zkrátka trpělivě vyčkává ve vzduchu, dokud nezvolíte vámi požadovaný mód, zatímco se na displeji vašeho iPhonu objevují potřebné instrukce.

Aplikace Tello Hero

Pokud s drony teprve začínáte a vaše zkušenosti jsou nulové, budete z aplikace Tello Hero, která k ovládání dronu slouží, nadšeni. Zábavnou formou s prvky gamifikace vás totiž provede naprostými základy ovládání dronu, díky čemuž získáte potřebné zkušenosti a jistotu. Základní prvky ovládání si v aplikaci osvojíte při plnění několika misí, v nichž se naučíte vzlétnout a přistát, měnit směr, otáčet dron, pořídit s jeho pomocí snímek nebo natočit video záznam. Tréninkovou misi můžete kdykoliv přerušit a ukončit, nebo s k ní naopak přes nastavení opět vrátit.

Aplikace Tello Hero může na první pohled budit dojem, že je určená především nejmladším uživatelům, zaujme ale i dospělé. Ovládání aplikace je jednoduché, přehledné a dokonale intuitivní.

Po splnění všech základních školicích misí získáte přístup k hlavnímu rozhraní aplikace. V levé části displeje se nachází virtuální ovladač, s jehož pomocí regulujete výšku letu dronu a jeho otáčení, s pomocí pravého ovladače pak s dronem pohybujete dopředu, dozadu a do stran. Vedle pravého ovladače se nachází stylový a přehledný indikátor nabití baterie, vlevo pak naleznete ukazatel s údajem o výšce, ve které se právě dron nachází.

V levém horním rohu najdete tlačítko pro změnu letových režimů, vedle něj se prostřednictvím tlačítka s trojúhelníkem v kroužku dostanete do galerie dronu. Napravo od tohoto tlačítka se pak nachází tlačítko pro nastavení, následuje indikátor bezdrátového připojení a tlačítko pro vzlet dronu. V pravém horním rohu pak najdete tlačítka pro záznam videa či pořízení fotografie a tlačítko pro změnu směru kamery. V nastavení můžete v aplikaci mimo jiné také změnit rychlost letu (začátečníkům určitě doporučuji zvolit pomalejší tempo), kvalitu pořizovaných záběrů nebo varování na nízkou úroveň energie v baterii. Kromě toho slouží sekce nastavení také k jednoduché, ale spolehlivé kalibraci dronu. Moje zkušenost je nicméně taková, že dron byl ihned po vybalení a připojení okamžitě schopný letu.

Letové režimy, konektivita natáčení a další funkce

Dron DJI Tello Ryze Iron Man Edition nabízí celkem pět různých režimů letu. Jedná se o natočení krátkého 360° videa, natočení videa při letu nahoru a dolů, vzlet z natažené dlaně (Throw & Go), akrobatický let, při kterém se dron otáčí a překlápí do všech možných směrů, a let směrem do kruhu, při kterém dron natočí krátké video. Všechny tyto letové režimy zvládá DJI Tello Ryze Iron Man Edition hladce, s přehledem a bez problémů, a provoz těchto letových módů nevyžaduje díky chytrosti příslušné aplikace žádné zvláštní předchozí zkušenosti ze strany uživatele. Užitečná je také funkce FailSafe, díky které dron automaticky bezpečně a hladce přistane v případě, že dojde ke ztrátě spojení mezi přístrojem a vaším mobilním zařízením. Tuto funkci jsem si vyzkoušela v praxi a opravdu funguje spolehlivě.

Dron DJI Tello je vybaven relativně kvalitní HD kamerou, s jejíž pomocí můžete natáčet videa a pořizovat fotografie. Kamera dronu DJI Tello Iron Man Edition disponuje schopností natáčení videa při 30 fps a pořizování fotografií v rozlišení 5 Mpx. Samozřejmostí je elektronická stabilizace obrazu, přímý přenos záběrů v reálném čase na displej vašeho mobilního zařízení a více režimů snímání v závislosti na režimu letu. Ovládání kamery dronu probíhá přímo v aplikace Tello Hero a je opravdu snadné, brzy se ho naučíte zvládat prakticky poslepu. Pořízené záběry pak najdete v galerii v aplikaci Trello Hero, ke sledování 360° videí můžete využít VR headset.

Výrobce udává, že dron DJI Tello Hero vydrží na jedno nabití ve vzduchu až 13 minut a pro plné nabití mu bohatě postačí čtyřicet minut, což mohu potvrdit. K poměrně rychlému nabití došlo jak za pomoci zástrčky s USB portem, tak i přes UBS port MacBooku. Mezi další výhody dronu DJI Tello Ryze patří možnost ovládání za pomoci Bluetooth ovladače. Já jsem tuto funkci vyzkoušela s ovladačem ke konzoli Xbox One. Ovládání za pomoci Bluetooth ovladače může být pro někoho díky fyzickým tlačítkům pohodlnější než z displeje mobilního zařízení. Ovladač stejně jako aplikace nabízí možnost otáčení a překlápění dronu, vzlet i přistání a dokonce také pořízení fotografie nebo natočení videa. S ovladačem k Xboxu One funguje dron DJI Tello Ryze naprosto bez problémů a ovládá se skvěle. S dronem DJI Tello Iron Man Edition si můžete pohrát i v jiných směrech. Dron je totiž programovatelný v programu Scratch od společnosti MIT.

Dron DJI Tello Hero Iron Man ovladac Bluetooth

Resumé

Dron skoro pro každého.

Dron DJI Tello Iron Man Edition je dronem skoro pro každého. Profesionála, pracujícího s „těžšími stroji“, nejspíše nenadchne, běžný uživatel ale bude určitě spokojený. Jednou z jeho největších výhod je variabilita použití. Začátečníci a méně zkušení mohou dron používat v základním režimu, pokročilejší uživatelé ho mohou využít k natáčení zajímavých záběrů a ti, kteří si rádi hrají, si mohou vyzkoušet třeba programování. Ovládání dronu je velmi jednoduché, jeho reakce jsou okamžité, let (za bezvětří) hladký a bezproblémový. Kamera dronu profesionálům asi vyhovovat nebude – jak můžete vidět na záběrech, má někdy problém poradit si odpovídajícím způsobem se změnami světla a při zrychleném letu občas „nestíhá“. Pro základní natáčení i fotografování je ale naprosto dostačující. Příjemným bonusem je opravdu skvěle vypadající marvelovský design, díky kterému získává dron originální, luxusní vzhled.

Dnes nejčtenější

.