Zavřít reklamu

Čím víc se snaží Apple udržet informace o chystaných produktech pod pokličkou, tím větší je o odhalování tajemství s nimi spojených zájem. Tak přesně takto by se dala popsat situace posledních let, v průběhu kterých Apple sice dle dostupných informací zintenzivnil metody utajování svých projektů, avšak stejně tak zintenzivnil mezi jeho fanoušky zájem o „zákulisní informace“, díky kterým se o jablečných projektech dozvídáme týdny či dokonce měsíce před jejich oficiální premiérou. A právě z vynášení informací si někteří „šťastlivci“ vytvořili zajímavý byznys.

Za exkluzivní materiál se platí. Heslo, kterého se podle všeho přidržují zdroje nejen v bulvárních médiích, ale už také ve světě technologickém. A není se vlastně čemu divit. Naprostou většinu exkluzivního materiálu – ať už fotografií či přímo komponentů – totiž jsou schopny zdroje, kterými jsou zpravidla dělníci v čínských fabrikách, získat jen a pouze s obrovským rizikem. Pokud jsou totiž v takové situaci dopadeni, hrozí jim v nejlepším případě vyhazov, v tom horším pak soudní tahanice, která už v minulosti mnohokrát skončila vězením. Jedná se tedy o rizika, která mohou být fatální jak pro samotný zdroj, tak potažmo jeho rodinu, která na něm může být v chudších zemích závislá. Nicméně vidina velkých peněz je mnohdy zkrátka silnější a lákavá natolik, že některé dělníky přiměje ke zkoušce jejich štěstí. Za tu si tak logicky nechají v případě, že vyjde, řádně zaplatit, což je i případ zdroje, kterému se podařily vynést z fabriky vyrábějící plastové šasi pro nové AirPods 3. generace právě plastové díly jak pro sluchátka, tak i pro nabíjecí krabičku. Jejich cena? 40 000 dolarů, tedy bezmála jeden milion korun. Platba navíc musí proběhnout co nejdiskrétněji, tedy ideálně přes Bitcoin. Alespoň takovou nabídku dostal před nedávnem leaker Benjamin Geskin, jehož zdroje patří obecně mezi ty nejlepší v Apple komunitě a není tedy důvod pochybovat o tom, zda jsou jimi prodávané komponenty pravé či nikoliv.

Zdá se vám cena bezmála milion korun za kus plastu jako šílená? Ano i ne. Běžný smrtelník (a zřejmě i neběžný) by se sice pro podobný nákup na 99,99 % neodhodlal, avšak například výrobci příslušenství, kteří chtějí být v tomto směru takříkajíc napřed a příslušenství pro daný produkt mít přichystané již při jeho prvním oficiálním představení se podobných investic rozhodně nebojí, jelikož mnohdy ani nemají na výběr. Mnoho přesných úniků informací, na kterých by se dal přesně postavit produkt, totiž zpravidla nebývá.

Dnes nejčtenější

.