Zavřít reklamu

V dnešní době mají všechny nové MacBooky namísto klasického pevného disku novější a rychlejší SSD, avšak stále se najdou uživatelé, kteří starší MacBooky s HDD využívají na denní bázi. Pokud mezi tyto uživatele patříte, tak jste možná nevěděli o tom, že všechny MacBooky od roku 2005 disponují takzvaným Sudden Motion Sensorem (SMS), v překladu senzor náhlého pohybu. Tento senzor zajišťuje to, že v případě detekce náhlého pohybu, tj. například pád, „vykopnutí“ z nabíječky, a další, se zápisová hlava stihne z magnetické vrstvy zvednout, čímž můžete ochránit vaše data. Jak zjistit, zdali máte SMS aktivní, a jak jej popřípadě aktivovat?

Jak zjistit stav senzoru náhlého pohybu

Na vašem MacBooku, ve kterém máte nainstalované HDD (nikoliv SSD), se přesuňte do nativní aplikace Terminál. Ten můžete spustit buď pomocí Spotlightu, anebo jej najdete v Aplikacích ve složce Utility. Po spuštění se zobrazí černé okno, do kterého napište příkaz:

sudo pmset -g

Poté jej potvrďte klávesou Enter, zadejte vaše heslo k administrátorskému účtu, a poté opět stiskněte Enter. Zobrazí se přehled specifického systémového nastavení. Zde musíte najít řádek „sms“. Jakmile jej najdete, tak se u něj bude nacházet buď 1 nebo 0. 1 v tomto případě značí, že je senzor náhlého pohybu aktivní, 0 poté že je neaktivní. Pokud kolonku „sms“ nemůžete najít, tak váš MacBook senzorem náhlého pohybu nedisponuje – buď je příliš starý, anebo máte SSD, které jej nepotřebuje.

Pokud máte senzor náhlého pohybu neaktivní, tak jej samozřejmě můžete vcelku jednoduše aktivovat. Stačí, když opět otevřete Terminál (viz odstavec výše), a poté do něj napíšete tento příkaz:

sudo pmset -a sms 1

Jakmile tak učiníte, tak stiskněte klávesu Enter, zadejte administrátorské heslo, a to nakonec opět potvrďte klávesou Enter. Naopak, pokud byste z nějakého důvodu chtěli senzor náhlého pohybu vypnout, můžete tak učinit tímto příkazem:

sudo pmset -a sms 0

Dnes nejčtenější

.